Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Η ζωή έξω από την πόλη-ορθογραφία


http://reader.ekt.gr/bookReader/show/index.php?lib=EDULLL&item=851&bitstream=851_01#page/9/mode/1up



Ν…..χτα ακόμη ξεκιν…σαμε με τους ….λους θερ….στές που δουλεύουν στο χωράφ….. μας. Και αυτ….μαζί με όλη την οικογέν….α. Αξ…μέρωτα φτάσαμε στο χωράφι. "Ώρα καλ…. κι ευλογ….μέν….    μας!" είπε η μάνα μου στις άλλες γυναίκες, για ν' αρχ…..σουν. "Καλά μπερεκέτια!" είπαν οι άντρες και μεμιάς, φράπ φριπ, άναψαν τα δρεπάνια στο σταροχώραφό μας. Στην αρχή κ….ταζα σαν χαμένος... ……. δυνατ…. άντρες, με τα μεγάλα δρεπάνια, δούλευαν στη μέση του χωραφ….ού. Οι αδύναμ….., με τα μικρά, στ…….ς άκρες. "Το σταυρό πρώτα!" φώναξε ο πατέρας. Θερ…..σαν πρώτα ένα κο…..άτι σε σχήμα σταυρού. Για καλ….. αρχή, λέ….. Μετά τις πρώτες πέντ' έξ….χεριές, η μάνα μου πέρασε το δρεπάν…… στον ώμο της για να ελευθερώς…… τα χέρια της, πήρε τα στάχ……α, ξεχώρ……σε τα πιο μακριά και τά 'δεσε. Το πρώτο δεμάτι έτ…..μο. Μπήκα και γω στη δουλ…….ά. Με τους αδύναμους τώρα. Του χρόνου ελπίζ….. στους δυνατούς. Όταν ανέβ……κε ο ήλιος για τα καλά, μαζευ……καμε κάτω από το δέντρο ιδρωμέν….. και κατακό……ινοι! Φαγαμε και …..πιαμε και τραγουδ…..σαμε.
Θοδωρ….ς (Θ.)   
25 ….ουν….ου
Έλαμπε ολόκληρη η …..αλλινίτσα. Φέτος ήταν η σειρά της ……αμπρ….νής να ντυθ….. …….αλλινίτσα, δηλαδή νύφη για τον Αϊ-…..ιάννη τον …….λήδονα. Η Λαμπρινή είναι 12 χρονών.
Μαζευτ…..καμε όλο κορίτσια και γυναίκες στο σπίτι της. Την ντ…..σαμε και την στολ…..σαμε. Όταν την βγάλαμε  έξω άρχισαν να της τραγουδούν. Η Καλλινίτσα κράταγε τον τέτζερη με το αμίλητο νερό, που το 'χε φέρει από την πηγή δίχως να βγάλει  τσιμουδιά. Πήγ….νε μπροστά κι από πίσω ολόκληρ… πομπή …. φίλες της. Περπατούσε αργά και ήταν πολύ σοβαρή. Σαν ιέρ…..α,
σαν θεά έμ…..αζε. Λες και την ώρα εκείνη γινόταν μάντι….α αληθινή. Τη
σεργιαν….σαμε σ' όλο το μαχαλά και η κάθε κόρη έβγαζε   κάτι δικό της και τό 'ριχνε στο

δοχείο με το αμίλ….το νερό. Άλλη βραχιόλ…., άλλη κουμπί, άλλη το χτέν……της. Το βράδ….. η μάνα της Λαμπρινής έβγαλε το ΄τετζερ….. με το αμίλητο νερό στον μπαχτσέ της. Εκ…. θα έμενε όλο το βράδυ, κάτω από τ' άστρα. Φαίνετ…… πως τ' άστρα θα το μαγ…..ουν. 'Επειτα ανάψαμε φωτιές και τις πηδούσαμ.. και παίζαμ…….
Ο μπαμπάς λέει ότι τις φωτιές του Αϊ-Γιαννιού τις ανάβουμε για να δυναμώσουμε τον ήλιο, που μπαίνει σε άλλη τροχιά μετά τις 21 Ιουνίου, πιο αδύναμη. Για να κάνουμε μια καινούργια, καθαρή αρχή, "να φύγει το κακό, να μείνει το καλό", λέει.