Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

 

Φυσική

 

Δείτε παρακάτω ,τα αποτελέσματα της έρευνας σας,που έγινε στην τάξη  και απαντήστε στα ερωτήματα(τετράδιο φυσικής):

Αποτελέσματα ερωτηματολογίου


α)Τι συμπεράσματα βγάζεις για τη διατροφή των κοριτσιών και των αγοριών από την έρευνά σου;
β)Υπάρχει σημαντική απόκλιση στα ποσοστά μεταξύ των δυο φύλων;
γ)Τι παρατηρείς σχετικά με την ενασχόληση των παιδιών με τη γυμναστική;


(από έξω για το μάθημα της φυσικής)

Πείνα και υποσιτισμός: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Περίπου το 30% του πληθυσμού της γης πάσχει από πείνα και υποσιτισμό.
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να λαμβάνουν κανονική διατροφή με την αναγκαία ενέργεια και τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να έχουν μια υγιή και δραστήρια ζωή.
Το αποτέλεσμα είναι ανυπολόγιστη απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι καταστρεπτικές ασθένειες και ο θάνατος συμπληρώνουν την θλιβερή εικόνα που προκύπτει και που μαστίζει τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.
Τα στοιχεία που δίνει η Παγκόσμιος Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί:

  • 1 στους 5 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Συνολικά επηρεάζονται 777 εκατομμύρια άνθρωποι
  • Κάθε χρόνο πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 12 εκατομμύρια παιδιά. Το 55% των θανάτων αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή
  • 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι από τους οποίους το 52% είναι έγκυοι γυναίκες και το 39% είναι παιδιά, υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχειών που τους προκαλεί αναιμία
  • Υπολογίζεται ότι 100 έως 140 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία προκαλεί τύφλωση
  • 177 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν κανονική σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού και πείνας
  • Ένα ποσοστό των βρεφών, που κυμαίνεται από 17% μέχρι ακόμη και 50% του συνόλου των βρεφών στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννηση.
  • 740 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από έλλειψη ιωδίου.

Η πείνα η οποία επηρεάζει 1 άνθρωπο για κάθε 5 στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη των κοινωνιών και των ατόμων. Χωρίς τις σωστές διορθωτικές παρεμβάσεις, η πείνα, ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και ο θάνατος που προκαλούνται επαναλαμβάνονται σε κάθε γενεά.Οι πεινασμένοι υποφέρουν μέσα στη σιωπή και για κάποιο που δεν έχει έμπειρο μάτι, σε πολλούς από αυτούς, δεν φαίνονται άμεσα εξωτερικά σημεία της σοβαρότητας της πείνας που τους καταπονεί.
Η χρόνια πείνα αυξάνει την ευπάθεια στις ασθένειες. Οι άνθρωποι νιώθουν αδύνατοι και ληθαργικοί. Η ικανότητα τους για εργασία μειώνεται και αυτό επηρεάζει την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του συντείνει στην πείνα και τη φτώχεια που βασανίζει τις οικογένειες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Οι ελλείψεις της διατροφής σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία προκαλεί ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, μειωμένη ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων και τύφλωση.
Οι αναιμίες που προκύπτουν λόγω έλλειψης σιδήρου είναι υπεύθυνες για το 20% των θανάτων των μητέρων στην Αφρική και στην Ασία.
Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην πείνα και στον υποσιτισμό.


Στο ποίημα κυριαρχεί η ανθρώπινη φύση του Ιησού.Έτσι ο ποιητής επιμένει να δείχνει την θεία υπόσταση μέσα από την ανθρώπινη.Ο άνθρωπος είναι εικόνα και ομοίωση του Θεού.Ο θάνατος είναι το τέλος του κύκλου της ζωής.

 Η γλώσσα του ποιήματος είναι η δημοτική .Ο στίχος είναι ελεύθερος χωρίς ομοιοκαταληξία.

  Κυριαρχούν στοιχεία από τη ζωή του Ιησού ,αισθήματα ελευθερίας ,συγκίνησης και απέραντου θαυμασμού στο μεγαλείο του Θεού.

1.Ποιες είναι οι ανθρώπινες στιγμές στο ποίημα;

  Το ποίημα ξεχειλίζει ,πλημμυρίζει από τις ανθρώπινες στιγμές,που τονίζουν την τρυφερότητα του Ιησού.

  Ξεκινάει με την παιδική ηλικία ,στο κόκκινο φόρεμα της μητέρας του ,σκαρφαλωμένος στα γόνατά της . «Είναι τα ίδια γόνατα /που προβάτιζαν,παίζοντας ,γύρω από το κόκκινο φουστάνι της μάνας του,όταν/ήτανε βρέφος δέκα μηνών.»

  Ενήλικος πια ,νιώθει τα γόνατά του να λυγίζουν ,να κόβονται και να γίνονται ένας σωρός κάτω από το βάρος της προδοσίας και του σταυρικού θανάτου.

 

Πιετά  : ο Μιχάηλ Άγγελος κατασκεύασε την Πιετά,την Παναγία.Την δείχνει να κάθεται στον Γολγοθά .Ο Ιησούς είναι γυμνός .

Το άγαλμα βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό