Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Πεπτικό σύστημα -

Γιώργος Μ.



 

Από τη Δέσποινα,




από τη Νόνη




από τον Κωνσταντίνο



από τον Γιώργο Χ.

από την Ευαγγελία




από τον Γιώργο Μ.





Δείτε και :

1.Για το πεπτικό σύστημα  και το ρόλο της χολής , από το δημοτικό σχολείο Καρύστου

https://video.link/w/HS9tc


2.Για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα(από atlas wiki)

Μεταλλαγμένα τρόφιμα: όλη η αλήθεια…

τι είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Η διαδικασία κατασκευής τους περιλαμβάνει την εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα καλλιεργούμενα φυτά). Οι νέοι αυτοί οργανισμοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Η γενετική μηχανική συνήθως χρησιμοποιεί γονίδια ιών για τη διείσδυση και την προώθηση των ξένων γονιδίων, καθώς και γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά. Τα εισαγόμενα γονίδια είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού. Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί αποτελούν τεχνητές μορφές ζωής που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος στη φύση και που, αντίθετα με τις παραδοσιακές μορφές βιοτεχνολογίας και φυτικής παραγωγής, καταργούν τους φυσικούς φραγμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των ειδών μέσα από εξελικτικές διαδικασίες εκατομμυρίων χρόνων. Έτσι, ενώ η διασταύρωση ενός ψαριού με μια φράουλα είναι αδύνατη στη φύση, η γενετική μηχανική το «επιτυγχάνει» μέσα στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες εξάγουν ένα γονίδιο ψαριού και το εμφυτεύουν σε μία φράουλα δημιουργώντας ένα καθ’ όλα νέο οργανισμό. Η γενετική μηχανική έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί γονίδια ζώων, φυτών, ακόμα και ανθρώπων.

πώς φτάνουν οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί στο πιάτο μας;

Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν τέσσερα μεταλλαγμένα προϊόντα, η σόγια, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και η ελαιοκράμβη. Η Ευρώπη εισάγει κυρίως μεταλλαγμένη σόγια και κάποιες ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Η μεταλλαγμένη σόγια και το καλαμπόκι χρησιμοποιούνται ως συστατικά στην παραγωγή τροφίμων και στην παραγωγή ζωοτροφών.
Συστατικά σε τρόφιμα: Η σόγια και το καλαμπόκι αποτελούν δύο από τις σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων. Περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας, όπως αλεύρι, πρωτεΐνες, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια, κλπ ή παράγωγα καλαμποκιού, όπως άμυλο, λάδι, αλεύρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. Επομένως τρόφιμα όπως μπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι.
Ζωοτροφές: Η σόγια αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της διατροφής των ζώων και των ψαριών εκτροφής (αγελάδες, γουρούνια, πουλερικά, ψάρια), τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας ως ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι και αβγά.


σε ποιά τρόφιμα βρίσκονται γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά;
Τα περισσότερα αγαπημένα µας προϊόντα, όπως σοκολάτες, μπισκότα, σάλτσες, κορν-φλέικς, τσιπς, έτοιμα γεύματα, παιδικές τροφές, περιέχουν σόγια, καλαμπόκι ή παράγωγά τους (όπως λεκιθίνη, φυτικά έλαια, άμυλο, γλυκόζη κ.α.) που είναι πιθανό να είναι µεταλλαγµένα.
Τα παράγωγα της μεταλλαγμένης σόγιας μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:
Αλλαντικά: Πρωτεΐνες σόγιας
Ζαχαρωτά - γλυκά: Αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη (Ε322)
Κονσέρβες ψαριού: Σογιέλαιο
Μπισκότα: Σογιέλαιο, αλεύρι σόγιας, λεκιθίνη (Ε322)
Παιδικές τροφές: Πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, μαλτοδεξτρίνη.
Στιγμιαίος καφές: λεκιθίνη (Ε322)
Ψωμί: Αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνες σόγιας, λεκιθίνη (Ε322), μονο-διγλυκερίδια (Ε322)
Τα παράγωγα του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:
Δημητριακά: Καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι καλαμποκιού, άμυλο και νιφάδες καλαμποκιού.
Μαγιονέζες: Καλαμποκέλαιο.
Παιδικές τροφές: Καλαμποκέλαιο, σιμιγδάλι καλαμποκιού.
Φυτικά έλαια: Καλαμποκέλαιο.

μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Σήμερα το καλαμπόκι και η σόγια είναι δύο από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία των τροφίμων. Περισσότερα από 30.000 συσκευασμένα τρόφιμα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίμων, περιέχουν παράγωγα σόγιας ή καλαμποκιού. Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίµων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους αν περιέχουν ή προέρχονται από µμεταλλαγμένους οργανισµούς. Στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα αυτή η νομοθεσία και ελάχιστοι παραγωγοί τροφίμων αναγράφουν στον κατάλογο των συστατικών του προϊόντος π.χ. τη φράση «παράγεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι». Επιπλέον στα ραφιναρισμένα έλαια (π.χ. σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυτικά έλαια) δεν είναι ανιχνεύσιμη η μετάλλαξη στο τελικό προϊόν και έτσι ξεφεύγουν «νομίμως» από τον κανόνα σήμανσης. Το μεγαλύτερο πρόβληµα όµως εντοπίζεται στα προϊόντα που δε φέρουν σήµανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας, ψάρια κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναι πολύ πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαµποκιού που εισάγεται χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και σηµαντικό µέρος του είναι μεταλλαγμένο. Προσοχή λοιπόν: το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια ιχθυοτροφείου δε θα φέρουν σήμανση!

ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία μας από την κατανάλωση των μεταλλαγμένων;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στην έκθεσή του στις 5 Ιουνίου του 2001 σχετικά με τους κινδύνους των μεταλλαγμένων στην υγεία, επισημαίνει ότι «υπάρχουν λίγες αλλά ενδεικτικές έρευνες που υποδηλώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πρόκλησης αλλεργιών, της αύξησης της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά ή της παραγωγής τοξικών ουσιών εξαιτίας των μεταλλαγμένων οργανισμών». Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μελέτες γύρω από την ασφάλεια των μεταλλαγμένων είναι υπερβολικά ανεπαρκείς. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι το κυριότερο πρόβλημα των μεταλλαγμένων φυτών είναι ότι φέρουν γονίδια που αυξάνουν την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Αυτά τα γονίδια μπορούν να περάσουν μέσα σε παθογόνα μικρόβια και να τα καταστήσουν απρόσβλητα στα αντιβιοτικά. Δηλαδή η κατανάλωση των μεταλλαγμένων τροφών από τον άνθρωπο ή από τα ζώα, υπονομεύει σοβαρά των θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Και να μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας εισάγουμε περίπου 450.000 τόνους σόγιας και αντίστοιχες ποσότητες καλαμποκιού ετησίως. Περίπου το 80% της εισαγόμενης σόγιας και καλαμποκιού καταλήγουν κάθε χρόνο σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου και καλαμποκέλαιου.

ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τα μεταλλαγμένα;
Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι. Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια στα φυτά των γύρω καλλιεργειών, αλλά και σε άγρια φυτικά είδη (γενετική μόλυνση), προκαλώντας απρόβλεπτα φαινόμενα. Από επιστημονικές έρευνες βρέθηκε λ.χ. ότι η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας. Με τα μεταλλαγμένα φυτά διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία και ακυρώνεται κάθε προσπάθεια γειτονικής βιοκαλλιέργειας ή συμβατικής καλλιέργειας με μη μεταλλαγμένα φυτά. Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα σε αρκετά είδη ζιζανίων, να κυριαρχήσουν νέα είδη, άλλα να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν και έτσι να υπάρξει μια πλήρης φυσική απορρύθμιση. Το ίδιο ισχύει για τα ψάρια και τα θηλαστικά. Είναι πολύ πιθανό κάποια από τα μεταλλαγμένα είδη να κυριαρχήσουν σε βάρος των φυσικών ειδών, τα οποία θα εξαφανιστούν. Η απειλή για την βιοποικιλότητα είναι εμφανής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη. Γιατί εδώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια διαδικασία απόσυρσης. Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί έτσι και απελευθερωθούν στο περιβάλλον δεν μπορούν ποτέ να ανακληθούν.


Θέατρο και διατροφή