Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μετεωρολογία στο Τιτάν

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΤΙΤΑΝ για τον καιρό,βρεθήκαμε την Δευτέρα 21-01-2019 ,Ε΄και Στ΄΄ τάξεις.
  Καιρός ονομάζεται το σύνολο των φαινομένων στη διάρκεια του 24ωρου.Πρώτος ο Αριστοτέλης πριν από 2500 χρόνια ονόμασε μετεωρολογία αυτό που πέφτει από τον ουρανό.Από πολύ παλιά οι άνθρωποι ασχολούνταν με τον καιρό ,αφού αυτό θα βοηθούσε στο εμπόριο ,στη γεωργία,στις καλλιέργειες,στις μετακινήσεις.

Στην αρχαία Αθήνα βρίσκεται ο πύργος των Αέρηδων.Ο πύργος ,που σήμερα είναι επισκέψιμος για το κοινό ,στις 12 πλευρές του είχε σκαλισμένες μορφές ανδρών .Αν ήταν βόρειος άνεμος ,τότε η μορφή είχε πολλά μαλλιά και ρούχα.Το αντίθετο αν ήταν νότιος άνεμος,τότε η μορφή είχε λίγα ρούχα και μαλλιά.

Υγρό βαρόμετρο του Johan Wofrang von Goethe:περιέχει υγρό χρωματισμένο ,που ανεβαίνει σε σωληνάκι ,που βρίσκεται στο πλάι.Έχει σύμβολα πάνω του τον ήλιο ή σύννεφα.Μετρά το βάρος του αέρα.

Το 1860 ο Φιτσρόι χρησιμοποίησε μια γυάλινη σφαίρα με κρυστάλλους .Όταν την τοποθετούσαμε έξω ,ανάλογα με τα σχήματα γινόταν μία πρόβλεψη του καιρού.Αν για παράδειγμα σχηματιζόταν δεντράκια θα χιόνιζε,αν μαζευόταν στον πάτο  οι κρύσταλλοι ,θα είχε καλό καιρό.

Μετεωρολογικός κλωβός.Εδώ οι μετρήσεις γίνονται με την καταγραφή της θερμοκρασίας  σε όλη την εβδομάδα για όλο το εικοσιτετράωρο.Ακόμα,περιέχει τρίχες αλόγου ,οι οποίες μετρούν την υγρασία με το αν μεγαλώνουν  ή μικραίνουν.Στήνεται σε ύψος 2 μέτρων,σε περιοχές που δεν έχει δέντρα ή σπίτια.Μετρά την δύναμη του ανέμου αλλά και την διεύθυνση.Ακόμα περιέχει και όργανο για την μέτρηση της βροχής ή του χιονιού.Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 400 τέτοιοι σταθμοί ,για την ενημέρωση της ΕΜΥ.
Είδαμε το μετεωρολογικό μπαλόνι με ήλιο .Φτάνει σε ύψος 30.000 μέτρα(2 φορές το ύψος του Έβερεστ).Καταγράφει τον καιρό ,σε μηχανάκι ,το οποίο πέφτει στην επιφάνεια της γης .

όργανο για παραγωγή αστραπής

Σφαίρα του Τέσλα

Κάναμε σύννεφο, με ένα μπουκάλι με λίγο νερό στον πάτο του. Δεν καταφέραμε να το πιάσουμε ,αφού είναι αέριο.


Τα σύννεφα που σχηματίζονται στον ουρανό είναι πολλών ειδών.Οι αστραπές σχηματίζονται από την διαφορετική φόρτιση ανάμεσα στα σύννεφα και την γη.Χωρίζονται σε χαμηλά ,σε μεσαία και υψηλά σύννεφα. Τα κουμιλόνιμπους είναι τεράστα σύννεφα με ύψος και 12.000μέτρα.Τα αλλοστάτους δεν φέρνουν βροχή ,τα κούμουλους είναι σαν βαμβάκι.

Αν βρέχει και έχει αστραπές μην πηγαίνετε κάτω από  δέντρα.Μείνετε στο αυτοκίνητο χωρίς να πιάνετε τα μεταλλικά μέρη του .Αν βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο και βρέχει πολύ ,καλό θα ήταν να καθίσετε στα πόδια σας,ενώνοντας τις φτέρνες σας. Έτσι αν γίνει ατύχημα με κεραυνό ,το ρεύμα θα κάνει πολύ μικρή κίνηση και δεν θα περάσει από την καρδιά.
Το ουράνιο τόξο σχηματίζεται μετά από βροχή και όταν βγαίνει ήλιος.Ο δίσκος του Νεύτωνα εξηγεί πως τα χρώμα  του φωτός είναι μπεζ.Κάναμε  κλειστό κύκλωμα με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας , με ένα λεντάκι.Άναβε όταν όλοι είχαμε τα χέρια μας ενωμένα,έσβηνε όταν κάποιος ή κάποια  κατέβαζε τα χέρια.
Στην Ελλάδα έχουμε ανεμοστρόβιλους,με τοπικό χαρακτήρα, αλλά όχι τυφώνες, που έχουν μεγάλο πλάτος εμφάνισης.Μιλήσαμε για τις εποχές και είδαμε την γη στα ηλιοστάσιά της.Τέλος ,μιλήσαμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου,όπου ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη.Τα καιρικά φαινόμενα ,που ζήσαμε στο χωριό μας ,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ,με χιόνια και πάγους ,είναι τέτοιο  φαινόμενο ,όπου εγκλωβίστηκαν αέριες μάζες στην περιοχή μας.Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας τρόπος για να σταματήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.