Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Το παραμύθι και οι εργασίες που έχετε να κάνετε

 

Μια φορά και ένα καιρό σε ένα μεγάλο λιβάδι ,κάτω από ένα  κατακίτρινο λουλούδι υπήρχε μία σφηκοφωλιά.Κάθε μέρα έμπαιναν και έβγαιναν εκατοντάδες μέλισσες.Είχαν αρχίσει να ανθίζουν τα λουλούδια και ευωδίαζε παντού αρώματα.Οι μέλισσες είχαν πολύ δουλειά να κάνουν.

   Είχαν πολύ δουλειά; Α, όχι για όλες.

 Γιώργος-Χριστίνα:Θα γράψετε για την μέλισσα και ό,τι καλό κάνει.(σχολείο –σπίτι-…).Οι μέλισσες μας δίνουν μια υγιεινή τροφή η οποία είναι το μέλι,χωρίς τις μέλισσες επίσης δεν θα είχαμε φρούτα και λαχανικά γιατι ενω  μαζεύουν γύρη και την πάνε στην κυψέλη  μια ποσότητα πέφτει και αυτο βοηθάει να εμφανίζονται καινούρια φυτά.

    Οι μέλισσες  μέσα στην κυψέλη  τους μπορεί να έχουν ι 1000 με 10000 εργάτριες και 50 με 100 κυφίνες και η βασίλισσα τους ζει 5 με 6 χρόνια.
Τέλος οι μέλισσες παράγουν γύρη ,νέκταρ,βασιλικό πολτό ,πρόπολη και κερί τα οποιά είναι χρήσιμα και θρεπτικά.

 (Χριστίνα-Γιώργος Σ.)

Κωνσταντίνος –Αυγή: Τι κάνει η σφήκα

 Τί κάνει η σφήγκα; Η σφίγγα κλέβει το μέλη από της μέλισσες, είναι ζηλιάρα, καταστρέφει τα πράγματα.

Δέσποινα-Γιάννη  (πώς έγιναν παρέα)

Η μέλισσα και η σφίγγα έκαναν παρέα επειδή η σφίγγα ήθελε να μάθει στη μέλισσα να κάνει κακίες πράξεις. Η σφίγγα ήθελε πάντα να πειράζει τους άλλους οπότε βρήκε μια αγαθή, ευγενέστατη και καλή μέλισσα. Ότι της έλεγε η σφίγγα, η μέλισσα το έκανε. Η μέλισσα θεωρούσε πλάκα ότι αταξία έκανε η σφίγγα προς τους άλλους. Η φιλία της μέλισσας και της σφίγγας δεν ήταν κατανοητή προς τους άλλους αλλά σε αυτές ήταν τέλια(παρόλο που η σφίγγα εκμεταλλευόταν τη μέλισσα για τις πλάκες της).

Αυτές  έκαναν παρέα επειδή η σφίγγα ήθελε να μάθει στη μέλισσα να κάνει κακίες πράξεις. Αυτή  ήθελε πάντα να πειράζει τους άλλους οπότε βρήκε μια αγαθή, ευγενέστατη και καλή μέλισσα. Ότι της έλεγε η σφίγγα, η μέλισσα το έκανε. Αυτή θεωρούσε πλάκα ότι αταξία έκανε η σφίγγα προς τους άλλους.Οι γονείς της μέλισσας έλεγαν να μην κάνει παρέα με αυτήν. Όμως οι γονείς της σφίγγας δεν τους ένοιαζε με ποιον θα κάνει παρέα.Η φιλία τους δεν ήταν κατανοητή προς τους άλλους αλλά σε αυτές ήταν τέλια(παρόλο που η σφίγγα αυτή για τις πλάκες της).

Μαριαλένα – Αλέξανδρος : γράφετε τι κάνουν αυτοί οι δυο μαζί

Την επόμενη μέρα οι δύο φίλες ξύπνησαν πολύ- πολύ νωρίς και ξεκίνησαν το ταξίδι της καθημερινότητας.Άρχισαν να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι και να μαζεύουν το νέκταρ του. Όμως η μέλισσα ήταν πολύ παιχνιδιάρα και άρχισε τις ζαβολιές.Έτσι κρύβονταν στα λουλούδια και η σφήκα την έψαχνε συνέχεια. Οι δυο φίλες από τη μία έκαναν την εργασία του και από την άλλη περνούσαν ευχάριστα την μέρα τους.Όταν πάλι κουράζονταν από το πέταμα ,ξάπλωναν πάνω σε μεγάλα πέταλα των λουλουδιών και λιαζόντουσαν κάτω από τον ζεστό ήλιο  χαζεύοντας τα έντομα που πετούσαν από πάνω τους.(Μαριαλένα)

Οι δύο μέλισσες πήγαιναν από λουλούδι σε λουλούδι με άλλες μέλισσες και έπαιρναν το νέκταρ τους αλλά η σφήκα με την μέλισσα έκλεβαν το νέκταρ και των άλλων μελισσών. Η μέλισσα και η σφήκα έκαναν πολλές ζαβολιες. Στο τέλος της ημέρας είναι πολύ κουρασμένες και ξαπλώνουν στο κρεβάτι λίγο για να κοιμηθούν, σκέφτονται τις ζαβολιες που έκαναν και μετανιώνουν.(τουλάχιστον η μέλισσα!)(από Αλέξανδρο)

Γιώργος Γ.-Έντζι :το ίδιο

  Η μέλισσα και η σφίγγα ήταν πολύ σκανταλιάρες και έκαναν συνέχεια σκανταλιές. Η μια από αυτές ήταν να κλέβουνε προμήθειες

όχι μόνο από την κυψέλη αλλά και από άλλα έντομα .Μία άλλη σκανταλιά που έκαναν ήταν να  βάφουνε τους τοίχους.

  Επίσης όταν αυτές παίζανε κάποιο παιχνίδι η μία αδικούσε την άλλη και δεν τηρούσαν τους κανόνες.

Συνήθως τα βράδια δεν άφηναν τα άλλα έντομα να κοιμηθούν, διότι  χτυπούσαν με μια κουτάλα τις κατσαρόλες.       

Ελένη-Κωνσταντίνα:πώς τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι

 Οι δύο φίλοι πάνω στο παιχνίδι τους,χτυπούσαν τους άλλους  καταλάθος και οι άλλοι θύμωσαν και το  είπαν στους γονείς τους....Οι γονείς τους τους μάλωσαν και στεναχωρήθηκαν .Οι φίλοι τους θύμωσαν μαζί τους,επειδή παίζουν μόνοι τους και δεν τους έκαναν παρέα.Οι δάσκαλοι μέλισσες άκουσαν που έβριζε η σφήκα και γι' αυτό κράτησαν την μέλισσα μακριά από την σφήκα.

Κυριάκος -Κατερίνα Κ.- Βήττα:Περιγράφετε την κατάσταση μεταξύ τους μέλισσα και σφήκα

από τον Κυριάκο

 Η σφήκα είναι έντομο, υμενόπτερο , απόκριτο και κεντροφόρο. Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι

πολύ έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων

εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών.

Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο

σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για το 60-70% της

γονιμοποίησης των φυτών[1] και η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους έχει απασχολήσει σοβαρά τους

επιστήμονες,[2] καθώς η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη.

Η κατάσταση της μέλισσας και σφήκας ήταν πάντα φιλική.

Συνήθως όταν ήταν μαζί ξεχνούσαν ότι ήταν από διαφορετικές αποικίες.

Η αποικία της μέλισσας ήταν τόσο κοινωνική, δυνατή και οργανωμένη

Αφού ζούσαν εώς και 75.000 μέλη στις φωλιές τους.

Η αποικία της σφήκας σε αντίθεση δεν είχε περισσότερα από 10.000

Μέλη και οι φωλιές τους ήταν φτιαγμένες από λάσπη.

Η μέλισσα έβλεπε την διαφορά στο σώμα της που ήταν στρογγυλό και

τριχωτό σε σχέση με την φίλη της που ήταν λεπτό, λείο με πόδια

ομαλά στρογγυλά.

Ποτέ δεν πέρασε  όμως απ'το μυαλό της να την στεναχωρήσει ή να

πάψει να είναι φίλη της επειδή είναι διαφορετικές.

Η κάθε μία είναι ξεχωριστή και ξέρουν να περνούν καλά χωρίς

περιορισμόυς.(Από Κατερίνα Β.)

Η σφίγγα και η μέλισσα έχουν μια εχθρική σχέση  παρόλο που είναι σχεδόν ολόιδιες είναι γνωστό ότι η σφίγγα στο ντοκιμαντέρ ότι είναι κίνδυνος για τις μέλισσες γιατί μια σφίγγα μπορεί να φέρει θάνατο στις μέλισσες για αυτό οι μέλισσες σκέφτονται έξυπνα και έχουν καλή στρατηγική  προστασίας όλες μαζί μπορούν να νικήσουν μια σφίγγα. Συνήθως όμως η σφίγγα σκοτώνει τα νεογέννητα μελισσακια γιατί θέλει να μειώσει τον πληθυσμό  της μέλισσας. Η μέλισσες μόνες  τους δεν έχουν άμυνα προς την σφίγγα γιατί είναι πιο μικρές και εύθραυστες.Η σφίγγα όμως έχει ένα αδύνατο σημείο που είναι το κεφάλι της. Με το παραμικρό χτύπημα θα σκοτωθεί.(Κατερίνα Κ.)

Αλευράς-Μαρία- Θεοδώρα και Στέλιος :Πήγαν στο σοφό

και τι του είπαν και τι απάντησε          Η Μέλισσα φτερούγιζε ρυθμικά προς τον άνεμο πάνω από τα  λουλούδια.Τότε σκέφτηκε να πάει στην σοφή μέλισσα.Της είπε:<Οι φίλες μου με συμβουλεύουν να μην κάνω παρέα με την σφίγγα , πείτε μου την γνώμη σας>.Ο σοφός τις απάντησε:<  Με οποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις>.