Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ο Ιησούς και τα παιδιά

 
αναπνευστικό σύστημα
https://atheo.gr/yliko/fst/ekans/index.html

Άσκηση Ανθολόγιου

Κάποτε οι γονείς θέλησαν να φέρουν τα παιδιά  στον Κύριο για να τα αγγίξει και να τα ευλογήσει.Κι όταν οι μαθητές του Χριστού  τα έδιωξαν ,γιατί νόμισαν πως ο Ιησούς είχε
  καλύτερα πράγματα να κάνει από το να ασχολείται με τα παιδιά.Εκείνος θύμωσε ,κάτι που δεν έκανε συχνά.
  Τα κάλεσε λοιπόν κοντά του και πρόσφερε απλόχερα την αγάπη Του στα παιδιά,που είναι αγνά και αξιαγάπητα πλάσματα στον κόσμο.Άνοιξε την αγκαλιά  Του και σαν στοργικός πατέρας τα έκανε να νιώσουν ασφάλεια,σιγουριά ,αγάπη.Σα δάσκαλος  θέλησε  να τους μεταδώσει τη σοφία Του.Τα αγνά παιδικά  τους μάτια είδαν το Θεό ,ένιωσαν την αγάπη του,την τρυφερότητα ,τη στοργή ,την καλοσύνη και του ανταπέδωσαν  την αγάπη αυτή.
    Ο Ιησούς λέει πως πρέπει να είμαστε σαν παιδιά για να δεχτούμε το Ευαγγέλιο και να ζήσουμε σύμφωνα με το Λόγο Του. Καθώς μόνο αυτά είναι αθώα ,χωρίς κακίες ,τις υστεροβουλίες και τις σκοπιμότητες των μεγάλων.

Ο Χρήστος Πετεινάρης εργολάβος οικοδομών μας είπε: «Είμαι 58 χρονών, ξεκίνησα να δουλεύω ως μαθητευόμενος σε οικοδομή το 1968, έμαθα τη δουλειά και μετά από 10 χρόνια ξεκίνησα να δουλεύω με τον πατέρα μου. Έχω φτιάξει οικοδομές παντού στην περιοχή. Ιστιαία, Πευκί, Αρτεμίσιο, Ωρεοί, Πύργος, Βαρβάρα, Αυγαριά, Μηλιές, παντού.
Μέχρι πριν 4 χρόνια φτιάχναμε 10 οικοδομές το χρόνο. Μετά φτιάχναμε τέσσερις, τρεις, με τον περασμένο χρόνο να μην έχουμε φτιάξει καμία. Στο συνεργείο ήμασταν 4 άτομα και συχνά περισσότερα.
Δεν μπορώ να μπω ούτε στο ταμείο ανεργίας, αφού δεν έχω συμπληρώσει τα ένσημα που χρειάζονται. Ασφάλεια χωρίς ένσημα δε μπορούμε να έχουμε. Το ποσοστό των άνεργων οικοδόμων και όσων σχετίζονται με την οικοδομή είναι υψηλό αλλά αδύνατον να καταγραφεί επίσημα, όταν δε μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
 Ήταν να συνταξιοδοτηθώ στα 58 όμως αυτό άλλαξε και έτσι θα πρέπει να περιμένω. Ένας άνθρωπος 56 - 60 χρονών είναι δύσκολο να στέκεται στο μαδέρι σε ύψη. Ποιος θα τον εμπιστευτεί σε δουλειά; Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως τα ένσημα στην περιοχή για τους εργάτες είναι λίγα. Επίσης η άδεια για οικοδομή βγαίνει πάντα με τα ελάχιστα ένσημα. Έτσι ένας οικοδόμος δε μπορεί να μαζέψει αρκετά ακόμη και με φουλ δουλειά. Η οικοδομή είναι η κινητήριος δύναμη για πολλά επαγγέλματα. Μηχανικοί, εργάτες, σιδεράδες, εργοστάσια, εταιρίες. Μέχρι και για το τελευταίο υλικό που θα μπει σε μια οικοδομή. Για παράδειγμα για τα υδραυλικά, απαιτούνται υλικά, σωληνώσεις, εργοστάσιο κατασκευής σωλήνων, εργάτες κτλ. Εδώ στην επαρχία δεν είχαμε εργοστάσια και βιομηχανίες ποτέ, όταν κινούνταν η οικοδομή υπήρχε γενικότερα κίνηση.
Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει...
(1935)      Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;
Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.
Oι βασιλιάδες κουβαλήσαν τ’ αγκωνάρια;

Kαι τη χιλιοκαταστρεμμένη Bαβυλώνα –
ποιός την ξανάχτισε τόσες φορές; Σε τι χαμόσπιτα
της Λίμας της χρυσόλαμπρης ζούσαν οι οικοδόμοι;

Tη νύχτα που...
το Σινικό Tείχος αποτελειώσαν,
πού πήγανε οι χτίστες; H μεγάλη Pώμη
είναι γεμάτη αψίδες θριάμβου. Ποιος τις έστησε;
Πάνω σε ποιούς θριαμβεύσανε οι Kαίσαρες;

Tο Bυζάντιο το χιλιοτραγουδισμένο
μόνο παλάτια είχε για τους κατοίκους του;
Aκόμα και στη μυθική Aτλαντίδα,
τη νύχτα που τη ρούφηξε η θάλασσα,
τ’ αφεντικά βουλιάζοντας, μ’ ουρλιαχτά τους σκλάβους τους καλούσαν.

O νεαρός Aλέξανδρος υπόταξε τις Iνδίες.
Mοναχός του;
O Kαίσαρας νίκησε τους Γαλάτες.
Δεν είχε ούτ’ ένα μάγειρα μαζί του;
O Φίλιππος της Iσπανίας έκλαψε όταν η Aρμάδα του βυθίστηκε.
Δεν έκλαψε, τάχα, άλλος κανένας;
O Mέγας Φρειδερίκος κέρδισε τον Eφτάχρονο τον Πόλεμο.
Ποιος άλλος τόνε κέρδισε;

Kάθε σελίδα και μια νίκη.
Ποιος μαγείρεψε τα νικητήρια συμπόσια;

Kάθε δέκα χρόνια κι ένας μεγάλος άντρας.
Ποιός πλήρωσε τα έξοδα;

Πόσες και πόσες ιστορίες.
Πόσες και πόσες απορίες.