Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

φυσική και ιστορία

Ιστορία:
Θα δείτε  στα δεξιά :Άρειος ,Κωνσταντίνος,Σύνοδος,αποφάσεις Συνόδου,με τη ματιά της ιστορικού(Αρβελέρ Ελένη είναι η κυρία που μιλάει στην ταινία.)

χάρτης εννοιών



1ο Πίσω από τον όρο «Αιολικό πάρκο» κρύβεται ένα βιομηχανικό πάρκο και μια βαριά βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα καταστροφικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
2ο Σε περιοχές της Ελλάδας (βλέπε Ν. Εύβοια), τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες απλοί πολίτες με το πρόσχημα της "οικολογικής" παραγωγής Ηλεκτ. Ενέργειας από τον άνεμο, είναι πολύ σοβαρά για να τα αγνοήσουμε. Η βιομηχανική εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας στηρίζεται σε ένα είδος τεχνολογίας που επιβαρύνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση.
3ο Έρευνες στην Αγγλία και Γερμανία αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανεμογεννήτριες, οι άνθρωποι υποφέρουν από αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως "σύνδρομο των υπόηχων". 
4οΠαράλληλα η πτώση της αξίας των ακινήτων και η δραματική μείωση του τουρισμού (στην Δανία ως και 40%) επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην υγεία και στην ψυχολογία των κατοίκων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση.
5ο Η όλη διαδικασία της ανέγερσης 70μ. ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος και επηρεάζει σοβαρά τις φυσικές λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα αυτά να αλλάζουν πορεία ή να εξαφανίζονται.
6ο  Οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα δεν είναι μικρότερες. Οι επιδράσεις είναι καταστροφικές και οδηγούν στην πλήρη μεταμόρφωση του τοπίου σε γη "Ερημική και άνυδρη".
7ο  Η Αιολική Ενέργεια  ΔΕΝ παράγει ηλεκτρισμό φθηνότερα ή αποδοτικότερα από τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 
8ο  Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει μόνο το 25% του ηλεκτ. ρεύματος από αυτό που θεωρητικά έχει την δυνατότητα να παράγει. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με άλλες γεννήτριες νερού, ατμού ή αερίου, όταν ο άνεμος δυναμώνει και η πραγματική αιολική δύναμη είναι διαθέσιμη οι ανεμογεννήτριες αυτόματα θέτονται εκτός λειτουργίας ειδάλλως θα ταξιδέψουν πολύ μακριά.
9ο Η αιολική ενέργεια  σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από συμβατικό σταθμό. Για τον απλό λόγο ότι όταν ο αέρας δεν φυσάει οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζονται πάντα υποστήριξη από τους συμβατικούς σταθμούς για να αποφεύγεται ο κίνδυνος των black - out. 




  1ο Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση, να επιταχύνει τον σχεδιασμό και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Με την δημιουργία αιολικών πάρκων και την παύση της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως τονίζουν, αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τα αέρια του θερμοκηπίου.
2ο Η ανάγκη για χρησιμοποίηση 'καθαρών' πηγών ενέργειας είναι επιτακτική, αφού η Ελλάδα βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είχε ζητήσει την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% κατά το διάστημα 1990-2010, και τελικά η αύξηση φτάνει το 45%-50%.
3ο Η Ελλάδα, μια χώρα προικισμένη με ήλιο και δυνατούς ανέμους, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες, άρα ανεξάντλητες, πηγές ενέργειας. Στην Κρήτη ήδη το 10% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια το 2000, καλύφθηκε με τα αιολικά πάρκα. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία που πρωτοστατούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, έχουν εγκαταστημένη ισχύ, 13.000 MW, σε σύνολο 17.000 σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2000. 
4ο Υπάρχουν όμως αντιδράσεις των τοπικών φορέων κατά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αυτές οφείλονται στον θόρυβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες, στην αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, στις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα κλπ. Η Greenpeace τονίζει πως ένας σωστός σχεδιασμός των πάρκων και σωστή ενημέρωση των πολιτών θα μειώσει τις αντιδράσεις. Επίσης τονίζει πως για κάθε εγκαταστημένη ΜW, δημιουργούνται 15-22 νέες θέσεις εργασίας αλλά και ενεργειακή ανεξαρτησία στην χώρα μας. 
5ο Η Γερμανία και η Δανία βρίσκονται στην πρώτη θέση και κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Η αιολική ενέργεια συνεισφέρει παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση των επικίνδυνων αερίων που προκύπτουν από τα ορυκτά καύσιμα. Η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, όσο και η φιλικότητα προς το περιβάλλον που παρουσιάζει η ενεργειακή αυτή πηγή, την έχουν κάνει πολύ ελκυστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της Ευρώπης είναι, μέχρι το 2010, να παράγεται ενέργεια της τάξης των μερικών δεκάδων γιγαβάτ από ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

6οΗγετικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει αναλάβει το Technical University of Delft στην Ολλανδία. Ο τομέας αιολικής ενέργειας του πανεπιστημίου αυτού έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πεδίο από το 1977 και έχει σε λειτουργία πολλές προηγμένες πειραματικές διατάξεις παραγωγής ενέργειας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.