Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

γυναίκες επιστημόνισσες

http://www.pi.ac.cy/pi/files/epimorfosi/isotita_fylou/dimgymn/arxeia/epistimi/Istoselides/Gunaikes_Viologoi.pdf

Σαν σήμερα, στις 12 Μαϊου 1910 γεννήθηκε η μεγάλη βρετανίδα βιοχημικός Dorothy Hodgkin
Για τις καινοτόμες τεχνικές που εφάρμοσε καθ'όλη σχεδόν την επιστημονική της σταδιοδρομία αλλά και τις επιστημονικές της ανακαλύψεις βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας το 1964...
Από πολύ νωρίς, από το 1921 όταν φοιτούσε σε σχολείο στην Αγγλία, ήταν πλέον είναι για το τι ήθελε να κάνει στη ζωή της: αποφάσισε να αφοσιωθεί στη χημεία, με την οποία ήρθε σε πιο στενή επαφή στα σχολικά της χρόνια, αν και η αρχαιολογία ποτέ δεν έπαψε να την ενδιαφέρει, καθώς ο πατέρας της ήταν αρχαιολόγος, και η μητέρα της η βοηθός του.
Το 1934, ο καθηγητής της στο Κέιμπριτζ κατάφερε να απαθανατίσει σε ακτινογραφία για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστήμης την κρυσταλλική δομή μιας πρωτεΐνης, με τη βοηθό του Χότζκιν να κάνει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις. 
Μια από τις πρώιμες επιτυχίες της Χότζκιν ήταν η διαλεύκανση της μοριακής δομής της χοληστερόλης, ενώ αργότερα θα δούλευε πυρετωδώς πάνω στην πενικιλίνη: το 1942 δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς της, αποκαλύπτοντας τη χημική δομή της πενικιλίνης και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνθετική παρασκευή της!