Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

αγροτική παραγωγή



Εικόνατα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που
παράγονται στη χώρα μας
Εικόνατις περιοχές της παραγωγής τους

Εικόνα
Εικόνα 36.1: Χάρτης παραγωγής προϊόντων της Ελλάδας
Εικόνα
Παρατηρήστε το χάρτη παραγωγής προϊόντων της Ελλάδας
(εικόνα 36.1)
 και εντοπίστε τους νομούς, στους οποίους παράγονται τα τρία
 κυριότερα
αγροτικά προϊόντα της χώρας μας: τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και
Flash Appletτα σταφύλια.



Στην Ελλάδα η αγροτική παραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας. 
Η παραγωγή αυτή εξαρτάται από τη μορφολογία και τη σύνθεση του εδάφους, καθώς και από
 το κλίμα κάθε περιοχής. Υπερσύνδεσμος

Εικόνα
Βρείτε προϊόντα που παράγονται στα χωριά της Πίνδου και προϊόντα της
 Θεσσαλικής πεδιάδας. Ποια είναι τα γεωμορφολογικά και κλιματολογικά
 χαρακτηριστικά που καθορίζουν την καλλιέργειά τους;

Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας είναι: δημητριακά, ελιές-λάδι, σταφύλια-κρασί, εσπεριδοειδή, βιομηχανικά φυτά (καπνά, βαμβάκι, τεύτλα), λαχανικά. Πολλά από αυτά οι αγρότες μας με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων τα τυποποιούν και τα εξάγουν και σε άλλες χώρες. Οι οργανωμένες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας..

Ας συζητήσουμε μαζί για το ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών στην αύξηση
 της παραγωγής και στην καλύτερη διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων.


Η αγροτική παραγωγή δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Πολλές φορές κακές καιρικές
 συνθήκες, ανομβρία ή διάφορες ασθένειες που πλήττουν τα φυτά καταστρέφουν τα 
προϊόντα και δημιουργούν στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στα 
προβλήματα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυσκολίες που συναντούν οι 
αγρότες-παραγωγοί, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πώληση των προϊόντων τους 
και τις υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των αγροτικών μηχανημάτων.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, έχει δημιουργήσει οργανωμένες 
υπηρεσίες, όπως είναι η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών 
Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Αγροτική
 Τράπεζα, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) κ.ά., οι οποίες βοηθούν 
οικονομικά και συμβουλευτικά τους αγρότες.

Εικόνα
Εικόνα 36.3α: Παλαιός τρόπος καλλιέργειας της γης


















Εικόνα
Εικόνα


Η χρήση των σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων βοηθά τον Έλληνα αγρότη να παράγει
πολλά και καλά προϊόντα. Ειδικά σήμερα που ο αγροτικός πληθυσμός έχει μειωθεί, 
η μηχανοποίηση της παραγωγής διευκολύνει, ώστε να παράγονται μεγάλες ποσότητες
 γεωργικών προϊόντων.
Ας συζητήσουμε μαζί τι πρέπει να προσέχει ο Έλληνας αγρότης, ώστε τα αγροτικά μας
προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Μήπως μεταξύ των άλλων θα
πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις βιολογικές καλλιέργειες, αφού, όπως είναι
γνωστό, τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;
Flash Applet

Πολλές φορές οι αγρότες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών με σκοπό 
την ταχεία παραγωγή περισσότερων και ευπαρουσίαστων προϊόντων. Αυτή η ενέργειά τους
 μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο στη γη και στους 
καταναλωτές των προϊόντων.


Εικόνα




Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό... Flash Applet
Το ελληνικό λάδι…
Η ελιά και το λάδι είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή των 
Ελλήνων από τα
αρχαία χρόνια. Ευρήματα στην Κρήτη και τη Βοιωτία μάς δηλώνουν ότι η 
ελαιοκαλλιέργεια
ήταν γνωστή από τον 15ο αιώνα π.Χ.. Μικρές ποσότητες καρπού ελιάς 
βρέθηκαν μέσα σε
αγγεία στα ανάκτορα της Ζάκρου στην Ανατολική Κρήτη. Μέσα σε δεξαμενή 
νερού βρέθηκαν
ελιές, οι οποίες είχαν ακόμη τη σάρκα τους, πράγμα που οφείλεται στις
 ευνοϊκές
συνθήκες διατήρησης.
Η ελιά ήταν το σύμβολο της ειρήνης, της ευημερίας και της γονιμότητας
 Ήταν τόσο
πολύτιμη, ώστε οι νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων κέρδιζαν τον
 κότινο,
ένα στεφάνι ελιάς. Ο Ιπποκράτης μιλούσε συνεχώς για τις ευεργετικές
 ιδιότητες του
ελαιόλαδου και οι αρχαίοι Έλληνες άλειφαν το σώμα τους με λάδι ελιάς για 
περιποίηση
και υγεία. Σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν τη μεγάλη αξία του λαδιού στη 
διατροφή μας.
Οι συγγραφείς