Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

οικοσύστημα /Λίμνη Κορώνεια

http://dasopolis.gr/images/main_text_images/image8.jpg


Ενώ ο θαλασσαετός παλαιότερα φώλιαζε σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και πολλών νησιών, σήμερα παρατηρείται μόνο σε μερικές περιοχές της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πληθυσμός του είναι 8-10 ζεύγη ενώ η αναπαραγωγή του είναι μειωμένη. Απειλείται συνήθως από την υποβάθμιση των υγροτόπων, τη λαθροθηρία, τη μολυβδίαση από τα σκάγια, και από τη δηλητηρίαση από τα βαρέα μέταλλα.

Γερακαετός (Hieraaetuspennatus). Ο γερακαετός στην Ελλάδα είναι καλοκαιρινός επισκέπτης και διερχόμενος μετανάστης. Ζει σε πεδινές περιοχές και απειλείται εξαιτίας της υποβάθμισης των πεδινών και ημιορεινών δασών (δασική εκμετάλλευση, διάνοιξη δρόμων κ.ά.). Επίσης, η λεία του έχει περιοριστεί αισθητά εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας.

Χλωρίδα

Το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνηςΒόλβης. Τα δάσος αυτό έχει μοναδική οικολογική αξία για δύο κυρίως λόγους.Πρώτον, τα φυτικά είδη που το συγκροτούν δύσκολα βρίσκονται σήμερασυνενωμένα σε δάσος. Τα είδη αυτά περιλαμβάνουν σκλήθρα, πλατάνια,ασημόλευκες, ιτιές και λυγαριές. Τέτοιες φυτοκοινωνίες (Alnopopuletum) που άλλοτε υπήρχαν σε πολλά ποτάμια της χώρας, σήμερα θεωρούνται πολύ σπάνιες.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το δάσος της Απολλωνίας είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που φιλοξενεί μεικτές αποικίες γκρίζων ερωδιών και πελαργών.
Πανίδα
Όσον αφορά στην πανίδα, έχουν καταγραφεί 19 είδη αμφιβίων και ερπετών και 34 είδη θηλαστικών. Επίσης στην περιοχή έχουν καταγραφεί 248 είδη πουλιών, ποσοστό ίσο με το 58% του συνολικού αριθμού της Ελλάδας, από τα οποία τα 106 φωλιάζουν στην περιοχή. Η περιοχή είναι σημαντική για τα διαβατικά και διαχειμάζοντα υδρόβια είδη πτηνών. Αρκεί να αναφερθεί ότι στον υδροβιότοπο των δύο λιμνών διαχειμάζουν σε τακτική βάση πάνω από 20.000 υδρόβια πτηνά.Η περιοχή και ιδιαίτερα η λίμνη Βόλβη, χαρακτηρίζεται από πλούσια ιχθυοπανίδα, καθώς έχουν καταγραφεί 24 είδη ψαριών, μεταξύ αυτών και δύο ενδημικά είδη τα Alosa macedonica (Λιπαριά) και Chalcalburnus chalcoides macedonicus (Γελάρτζα). Τέλος, να σημειωθεί ότι έχει καταγραφεί ένα πολύ σπάνιο είδος το Aspius aspius (Ασπρογρίβαδο) και η λιπαρία που υπάρχει μόνο εδώ.
byzba1
platanos
hxio1nepo1
Slide #9