Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

 

Γλώσσα

άσκηση Ιούλιος Βερν

Γράψτε την βιογραφία του Ιούλιου Βερν και συμπληρώστε τον πίνακα με τις πόλεις που πήγε ο Φιλέας Φογκ.

Σημειώσεις Γεωγραφίας(από έξω)

Ο δρόμος ήταν ζωή ,πυκνός ,γεμάτος συμβάντα.Προσαρμογη του ανθρώπου στη φύση,αφού 40 ημέρες ,ταξίδευε  μέχρι να φτάσει στο Ν.Μαγνησίας.Στη διάρκεια του ακουγόταν τραγούδια.

Σήμερα όλα άλλαξαν, ο δρόμος δεν είναι χαρά ,είναι χρήμα. Είναι μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο. Τα ζώα στοιβαγμένα στο τριαξονικό ,μας θυμίζει πώς ότι μας στερεί από κόπο ,μας στερεί από ελευθερία.

Στο κούρεμα (κουρή) των προβάτων που γίνονταν  τέλος άνοιξης,οι γυναίκες κερνούσαν  μεζέδες ,τα "κεράσματα" .Μετά το τέλος  της κουρής ,το κοπάδι αφηνόταν ελεύθερο στα χωράφια ,ενώ οι ιδιοκτήτες συνέχιζαν τη μέρα τους με γλέντι.

Ο ποταμός Νέστος  εισέρχεται από την κοιλάδα του Όρβηλου και την Ροδόπης. Στην μυθολογία ήταν γιος της Ροδόπης ,που ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τιθύος.Στην περιοχή γύρω από τον ποταμό ,υπάρχει ζωή ,από την εποχή του χαλκού ,από την 5η χιλιετία.Την περιοχή που διασχίζει την χαρακτηρίζει η δασική ομορφιά με δάση ερυθρελάτης ,έλατα και πεύκα.(από φωτόδεντρο)

Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί 'Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας' και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από τη Νέα Καρβάλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του, ενώ η έκτασή του που κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα τώρα καλύπτει μόλις 4.600

Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.

Προβλήματα

Για το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, το 1952 αποφασίστηκε η εκχέρσωση του μεγαλύτερου μέρους του και η καλλιέργειά του με γεωργικά φυτά, όπως το καλαμπόκι, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του υγρότοπου αποστραγγίστηκε και οι εκτάσεις που προέκυψαν διανεμήθηκαν στους αγρότες. Επεμβάσεις όπως η υπερβόσκηση, η υλοτομία, οι αυθαίρετες πυρκαγιές των καλαμιώνων, η αναρρίχηση στις πλαγιές του φαραγγιού και τους βράχους, όπου φωλιάζουν σπάνια είδη ζώων, η ρύπανση των υδάτων από τα γεωργικά φάρμακα, αλλά και τοξικά απόβλητα από τις βιομηχανίες ξυλείας και τα μεταλλεία ουρανίου στο χωριό Ελέσνιτσα της Βουλγαρίας, τα λατομεία μαρμάρων στη δυτική πλευρά, καθώς και η διέλευση βαρκών σε περιόδους αναπαραγωγής που ενοχλούν το βιότοπο, άλλαξαν τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής(από βικιπαίδεια)

Σημειώσεις ιστορίας(από έξω)

Έμπνευση του Κωνσταντίνου αλλά δημιουργία του Ιουστινιανού.Το μεγαλύτερο εργοτάξιο .Τα εγκαίνια έγιναν ως τον Ομφαλό της Γης,που έχει τοποθετηθεί μέσα στην Αγία Σοφία.Μέσα σε αυτό το χώρο γινόταν και η στέψη των αυτοκρατόρων.Γύρω γύρω έμπαινα 12 άρχοντες ,που ήταν η συνοδεία του αυτοκράτορα,που ανάλογα με την θέση του έμπαινε σε μεγάλο ή μικρό κύκλο.Οι 12 άρχοντες συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους του Χριστού.

  Το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας ,έγινε σε 5 χρόνια ενώ του Αγίου Πέτρου,που είναι διπλάσια από την Αγία Σοφία και είναι στο  Βατικανό της Ιταλίας,έγινε σε 150 χρόνια.Όταν έγιναν τα εγκαίνιά της μοιράστηκε 600  τόνοι σιτάρι και πολλά σφάγια στο λαό.Από όλα τα μέρη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έφταναν  μάρμαρα, χρυσό και ασήμι για την κατασκευή του ναού.Άναβαν 7500 καντήλια μέσα στον ναό.Για να έχει ο ναός λάδι δώρισαν χωράφια με ελιές.Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού,που είναι ο ίδιος ο Χριστός.


Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του (ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: ...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη...).

Γενικά ο ναός είναι ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ. κτισμένο στη ΝΔ. πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση ΝΑ. Περιβάλλεται από δύο αυλές την βόρεια και την δυτική καλούμενη και αίθριο. Συνορεύει Ν με τα Πατριαρχικά κτίρια τα οποία συνδέονταν με το Αυγουσταίο, τη μεγάλη δηλαδή πλατεία που βρισκόταν το λαμπρό από πορφυρό μάρμαρο άγαλμα της Αυγούστας Ελένης.Στο κτίσιμο της Αγίας Σόφιας εργάστηκαν περίπου 600 άτομα.


Οι σκιές για τις ιστορίες σας: