Ο Πορθμός του Ευρίπου ή Ευβοϊκή θάλασσα ή κατά τους αρχαίους Έλληνες η «έσω Ευβοίς θάλασσα» αποτελεί όλο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μεγάλου μήκους πορθμό
Ο Ευβοϊκός κόλπος, από το σημείο του πορθμού του Ευρίπου, όπου η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας, χωρίζεται επιμέρους στον Βόρειο Ευβοϊκό και στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, χαρακτηριζόμενοι έτσι μεταξύ τους και ως όρμοι.
Η Παλίρροια του Ευρίπου είναι σύνθετο μοναδικό φαινόμενο οφειλόμενο στις παλιρροϊκές δυνάμεις που παρατηρείται μόνο στον Πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, (Ελλάδα), εξ ου και η ονομασία της.
Ο πορθμός είναι στενή λωρίδα θάλασσας πλάτους 39μ, μήκους 40μ. και βάθους 8,5μ. που συνδέει το Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Χαλκίδα. Σε αυτό τον χώρο παρουσιάζεται το ακόλουθο μοναδικό σύνθετο φαινόμενο, τα νερά να κινούνται συνεχώς, ενώ συγχρόνως να αλλάζουν και φορά κίνησης, κατευθυνόμενα άλλοτε προς τον Βόρειο και άλλοτε προς το Νότιο Ευβοϊκό. Η συστηματική παρακολούθηση του ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί ν΄ αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο! Η εξήγηση του συγκεκριμένου φαινομένου του ρεύματος του Ευρίπου απασχόλησε και τους αρχαίους Έλληνες και ειδικότερα τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη.