Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο δημαρχείο Λαγκαδά και στο Χορτιάτη

Δημαρχείο Λαγκαδά

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ δήμαρχος Λαγκαδά υποσχέθηκε να είναι στο σχολείο μας ,πριν από τα Χριστούγεννα.Μας είπε να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και ότι σε αυτόν τον τομέα βοηθά και ο Δήμος Λαγκαδά.Τα παιδιά ανέφεραν το ποδόσφαιρο,το σκάκι ,το καράτε,το μπάσκετ. Μας είπε ακόμη ότι θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και το αποχετευτικό   σύστημα των Λαγυνών.

Αντιδήμαρχος Λαγκαδά για οικονομικά θέματα

Ερώτηση από τα παιδιά:Γιατί κόβουν τα δέντρα; Γιατί υπάρχουν δρόμοι στο δάσος;Τι γίνεται με το σχολείο μας;Μπορεί να γίνει σινεμά;Τι κάνει ο Δήμαρχος;Γιατί γίνονται εκλογές;

Μας κέρασαν ένα μπουκαλάκι νερό και άκουσαν προσεκτικά τις ερωτήσεις από όλα τα παιδιά.Λέγαν το όνομά τους και μετά έκαναν την ερώτηση.Ο Κλεάνθης έκανε τις περισσότερες ερωτήσεις ,καθώς και η Κατερίνα,ο Στέλιος,ο Γιάννης.




Χορτιάτης
Το γυμνάσιο του Χορτιάτη ,που μας φιλοξένησε,είναι χτισμένο πάνω στη μονή Χορταϊτου.Το όνομα Χορτιάτης,προέρχεται από αυτό το όνομα.Είναι από τους παλιούς οικισμούς,με αρχικό όνομα Κισσός,αγαπημένο φυτό του θεού Διονύσου.Ο Χορτιάτης τροφοδοτούσε με νερό την Θεσσαλονίκη και στα ρωμαϊκά χρόνια χτίστηκε και υδραγωγείο.
Τ

Ο Χορτιάτης έχει την ιστορία και τον μύθο του. Είναι ένα σβησμένο ηφαίστειο .Ο Άγιος Μάμας είναι χτισμένος πάνω από το φούρνο όπου έκαψαν τους  κατοίκους του Χορτιάτη.Σκοτώθηκε ένας Γερμανός,σκότωσαν 100 Έλληνες.Οι περισσότερες ήταν γυναίκες.

Για αντίποινα στον θάνατο ενός Γερμανού, 32 αυτοκίνητα με γερμανούς στρατιώτες και έλληνες ταγματασφαλίτες, με επικεφαλής τον λοχία Σούμπερτ, βασάνισαν, βίασαν, σκότωσαν 149 Χορτιατινούς. Ανάμεσα τους νεαρές γυναίκες και βρέφη. Τους έκαψαν στον φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι του Νταπούδη. Ύστερα, έβαλαν φωτιά στο χωριό. 

Είναι ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα.Ο μοναδικός χερσαίος ναός με οκτάγωνο τρούλο,χαρακτηριστικό νησιωτικής αρχιτεκτονικής.Χτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια,τον 13ο αιώνα.



Και φυσικά ανηφόρες.


Τα ανάγλυφα πρόσωπα ,μοναδικά στο είδος τους,είτε παριστάνουν τους χτίστες είτε έγιναν για να διώχνουν τα πνεύματα του δάσους.Μάλλον ισχύει το πρώτο.

Οι μαθητές του γυμνασίου ..σε δράση .

Για τους δασκάλους δεν υπάρχει πιο όμορφη φωτογραφία .Μαθητές δείχνουν σε μαθητές  και δασκάλους.

Την ταινία των παιδιών δεν την είδαμε όλη.Θα μας την στείλουν με την κ.Μιρέλλα ,να την δούμε στο σχολείο με την ησυχία μας.
 Το ψηφιδωτό στην πλατεία.Το χωριό έχει χαρακτηριστεί τόπος μαρτυρίου και Ολοκαυτώματος.