Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018


(από Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
Πόσα χρόνια κρατά ένα μεγάλο ρεκόρ; Πέντε-δέκα χρόνια τις πιο πολλές φόρες, σπάνια πια στις μέρες μας κρατάνε ακόμα περισσότερα και μένουν απρόσιτα για δεκαετίες. Ισως όμως υπάρχει ένα που κράτησε 2.168 χρόνια.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…



Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο 31χρονος Μάικλ Φελπς έχει ήδη φτάσει τα 22 χρυσά και συνολικά 26 ολυμπιακά μετάλλια. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ο περίφημος αμερικανός κολυμβητής κέρδισε στα 200 μέτρα μεικτής ατομικής και έτσι έχει 13 μεγάλες ατομικές νίκες στους Αγώνες (οι υπόλοιπες είναι σε αγωνίσματα σκυταλοδρομίας στις ολυμπιακές πισίνες).
Ενα μεγάλο κατόρθωμα που τον φέρνει στην πρώτη θέση των διακρίσεων όλων των εποχών πάνω από τον Λεωνίδα τον Ρόδιο, έναν, τηρουμένων των αναλογιών, αρχαίο υπεραθλητή και σούπερσταρ. «Το 13 ατομικό χρυσό του Μάικλ Φελπς έσπασε ένα αρχαίο ρεκόρ» έγραψαν οι New York Times. Και μολονότι τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι κάπως κωμικές, δείχνουν με έναν τρόπο το απίστευτο κατόρθωμα του Αμερικανού: από την Αθήνα το 2004 ως το Ρίο εφέτος κατακτά μετάλλια.
Ο Λεωνίδας αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην 154η Ολυμπιάδα το 164 π.Χ. Εκεί κέρδισε και τα τρία σημαντικά αγωνίσματα δρόμου: το στάδιο, που ήταν 192 μέτρα στην Ολυμπία, τον δίαυλο, που ήταν ίσος με δύο στάδια και τον οπλίτη δρόμο όπου οι αθλητές έτρεχαν με κράνος, περικνημίδες και ασπίδα, ένα βάρος που συνολικά θα ξεπερνούσε τα 20 κιλά.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί: ο Λεωνίδας κέρδισε τα τρία αγωνίσματα και στους επόμενους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (160 π.Χ., 156 π.Χ., 152 π.Χ), μέχρι και τα 36 χρόνια του (ο Φελπς είναι 31). Εγινε ένας από τους λίγους -μόλις επτά μέσα σε πολλούς αιώνες- αθλητές που κατακτούν και τα τρία σημαντικά αγωνίσματα δρόμου στους αρχαίους αγώνες και ο μόνος που τα κέρδισε τέσσερις φορές.
Για τον Λεωνίδα γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη ζωή του, είναι δε πιθανό να ήταν από αριστοκρατική οικογένεια, πλούσιος και μορφωμένος, όπως λέει στο BBC ο Πωλ Κάρτλετζ, ένας από τους πιο γνωστούς κλασικιστές. Κατάφερε να διακριθεί και σε δρόμο ταχύτητας και σε δρόμο αντοχής, όπως ήταν η οπλιτοδρομία με τη βαριά πανοπλία μέσα στο καλοκαίρι, και να τον θυμούνται αιώνες μετά.
Οι δρόμοι ήταν εξάλλου από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά αγωνίσματα κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξακολουθούν να είναι και σήμερα, με τα 100 μέτρα να είναι από τις πιο πολυαναμενόμενες στιγμές. Το ίδιο εξάλλου και τα σπριντ στη κολύμβηση όπου κατεβαίνει ο Φελπς.



Ο Θεαγένης έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες το 480 π.Χ. στο άθλημα της πυγμής (πυγμαχίας), στεφόμενος μάλιστα Ολυμπιονίκης. Τέσσερα χρόνια αργότερα αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα του 476 π.Χ. στο Παγκράτιο, επικρατώντας και πάλι. Καταγράφονται εκτός από τις Ολυμπιακές του νίκες, σύμφωνα με τον Παυσανία τουλάχιστον 3 νίκες στα Πύθια, 9 στα Νέμεα και 10 στα Ίσθμια, άλλες στην πυγμή και άλλες στο παγκράτιο. Σε κάποιους αγώνες προς τιμήν του Αχιλλέα αγωνίστηκε στον δόλιχο δρόμο (δρόμος αντοχής, μήκους 2 σταδίων: ~3600 μ.) και επίσης νίκησε. Ο συνολικός αριθμός των νικών του σε αγώνες φθάνει σύμφωνα με διάφορες πηγές μεταξύ 1200 και 1400Αναρτήθηκε άγαλμα του Θεαγένη στην ιερή Άλτιδα της Ολυμπίας