Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Φιλέλληνες ,ιστορία

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ-ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ



Ομάδα Ευρωπαίων αξιωματικών και φιλελλήνων που έσπευσαν σε βοήθεια της Ελλάδας(λιθογραφία)

Η αγάπη των ξένων για τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων ονομάστηκε Φιλελληνισμός και όσοι βοήθησαν, Φιλέλληνες. Σημαντική ήταν η προσφορά των ανθρώπων του πνεύματος οι οποίοι πρόβαλαν τον Αγώνα μέσα από το έργο τους. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα έρχονταν και οι ίδιοι στην Ελλάδα και πολεμούσαν στο πλευρό των επαναστατών. 313 φιλέλληνες σκοτώθηκαν ή πέθαναν από κακουχίες κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Εξαιρετική θέση ανάμεσα τους κατέχει ο Άγγλος λόρδος Βύρων, σπουδαίος ποιητής της εποχής, που άφησε την ίδια του τη ζωή στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος τον δίκαιο αγώνα της.

Ο Βύρων και η υποδοχή του στο Μεσολόγγι, όπου και πεθαίνει από πυρετό στις 19/4/1824

Άλλοι διάσημοι φιλέλληνες ήταν ο Ουγκό,
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81_%CE%9F%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%8E

Ο Γάλλος Βίκτορ Ουγκό, ταραγμένος από την καταστροφή της Χίου, έγραψε ποιήματα με τίτλο " Της Ανατολής". Γνωστό και το ποίημα του "Το Ελληνόπουλο"

ο Σέλεϊ ( Άγγλος λυρικός ποιητής. Έγραψε το λυρικό δράμα "Ελλάδα"), ο Ντελακρουά,


Ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ζωγράφος εμπνεύστηκε από τον αγώνα του Μεσολογγίου και ζωγράφισε τον παραπάνω πίνακα με τίτλο: " Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου"

ο Σανταρόζα ( Ιταλός πολιτικός και αγωνιστής. Πολέμησε και "έπεσε" στη Σφακτηρία), ο Γκόρντον και άλλοι.
Ο Σκοτσέζος συνταγματάρχης Γκόρντον πήρε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς μαζί με συνοδεία και εφόδια που έφερε μαζί του.
Η λιτή ξύλινη αψίδα, στον καθολικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο Ναύπλιο, δώρο του Γάλλου φιλέλληνα αξιωματικού Τουρέ,κοσμεί την εσωτερική πλευρά της εισόδου του ναού, έχει σχήμα πρόσοψης αρχαίου ελληνικού ναού. Στους κίονες έχουν αναγραφεί με λευκό χρώμα, ονόματα Φιλελλήνων και ο τόπος που "έπεσαν", ενώ στο αέτωμα υπάρχει ο θυρεός και το στέμμα του Όθωνα
Κάνε εικονική περιήγηση μέσα στο ναό και δες την αψίδα ΚΛΙΚ