Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η γιορτή της Αναλήψεως


 Η εορτή της Αναλήψεως, σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση, σηματοδοτεί το τέλος της επίγειας παρουσίας του Κυρίου μας και την άνοδό Του στους ουρανούς, πλησίον του Θεού και Πατρός. Ο Χριστός όμως δεν επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε πριν την Σάρκωσή Του, ως Θεός μόνο. Πλέον, ανεβάζει στους ουρανούς την ανθρώπινη φύση και ξαναδίδει στον άνθρωπο αυτό που του έλειπε:  την δυνατότητα συνεχούς κοινωνίας με το Θεό, τη δυνατότητα υπερβάσεως της αμαρτίας και του θανάτου, τη δυνατότητα της σωτηρίας, της θεώσεως και της λυτρώσεως. Και αυτή η σωτηρία δεν υπάρχει πλέον ως προσδοκία ή ως επιθυμία, αλλά ως βεβαιότητα.
 Ο Κύριός μας επισφραγίζει την Ανάσταση, την διδασκαλία Του, τις υποσχέσεις Του με την Ανάληψή Του. Συνοδευόμενος από τους Αγγέλους, εν νεφέλη φωτεινή, ανεβαίνει εις ουρανούς. Δείχνει στους μαθητές Του, αλλά και σε κάθε χριστιανό ότι τα πάντα γι’ Αυτόν είναι δυνατά. Το επίγειο έργο Του ετελείωσε. Το αφήνει τώρα παρακαταθήκη στους μαθητές, αλλά και σε όλους εμάς που πιστεύουμε σ’ Αυτόν. Και Εκείνος μας περιμένει, έχοντας δώσει στον καθένα την δυνατότητα να νικήσει την φύση του, να ανεβούμε πνευματικά εις ύψος νοητόν, σε κοινωνία και σχέση μαζί Του, να αφήσουμε την όποια προσκόλληση στην καθημερινότητα της ζωή μας και να ζητήσουμε και την δική μας ανάληψη πλησίον Του. Όχι αποκόπτοντας τον εαυτό μας από τη ζωή μας, αλλά δίδοντάς της άλλο νόημα.
Η βεβαιότητα της πίστεως ανεβάζει τον άνθρωπο εις ουρανούς. Δίδει δόξα, τιμή και ελπίδα στον πιστό. Προσφέρει γνήσια χαρά, που αγιάζει τη ζωή μας. Και δια της σχέσεως με τον Αναληφθέντα Κύριό μας εν τη Εκκλησία, επαναφέρει το «αρχαίον κάλλος» στην φύση μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν καταλήγει η ζωή μας στον θάνατο. Μπορούμε να νικήσουμε την ματαιότητα και την φθαρτότητα. Ο ίδιος ο Κύριός μας, δια της Αναλήψεώς Του, μας δίδει αυτή την βεβαιότητα. Και η ευλογία βιώνεται κάθε φορά που η Εκκλησία μας τελεί τα μυστήρια της, εορτάζει τους Αγίους της, υπενθυμίζει τον λόγο του Κυρίου στο Ευαγγέλιο. Αυτή την βεβαιότητα ουδείς την εγκρέμισε στους αιώνες. Και κάθε φορά που ο καθένας μας τη ζει, ανέρχεται πλησίον του Θεού. Δια του Αναληφθέντος Κυρίου μας. 

Tου Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου

Βυζαντινός περίπατος

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ερωτηματολόγιο

Ερωτηματολόγιο για την Τηλεόραση(21-05-2014)Ε2 Δ.Σ.Λαγυνών




η οδοντόβουρτσα της Ειρήνης μας λέει...

Γειά σας,είμαι η οδοντόβουρτσα της Ειρήνης .Είμαι εχθρός με τα μικρόβια και φίλη με την καθαριότητα και την καλή υγιεινή του στόματος.Η Αρετή μας έδειξε πώς θα το κάνουμε σωστά.
1.Κυκλικές κινήσεις ,που να πιάνει και το ούλο.
2.Όχι βιαστικό βούρτσισμα.
3.Βουρτσίζω όλα τα δόντια.
Είναι δύσκολο; Αποφασίστε ή γερά δόντια και καλή υγιεινή  στο στόμα μου ή χαλασμένα δόντια με πολλά έξοδα και  πόνο.


Παλαιοντολογία

http://www.bbc.co.uk/schools/primaryhistory/famouspeople/mary_anning/




pic3215445Το σκίτσο αυτό αναπαριστά σε τομή τα υπολείμματα του ελέφαντα σε οικόπεδα στην περιοχή Αμπέλια, καθώς και τον τρόπο που βρέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους, μετά τη διάβρωση και απομάκρυνση από τα νερά της βροχής των στρωμάτων που τα κάλυπταν(από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γρεβενών. http://www.mfi-miliasgrevenon.gr/site/



Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

κλίμακα μαθηματικά



Ζωγραφίζοντας το σπίτια του χωριού μας με κλίμακα 1/100 και 1/200. 
Στο σπίτι στο μύλο η κλίμακα 1/100 ,στο σπίτι της κ.Όλγας 1/100 ,στον τοίχο της πλατείας με 1/200 και τον γέρο πλάτανο με 1/100.Στο καφενείο  καθόταν κάποιοι και  μας πρότειναν να τρώμε περισσότερο,αλλά η τροφή δεν μπορεί να είναι στον άνθρωπο μόνο υλική αλλά επιβάλλεται να είναι και πνευματική.
το σπίτι δίπλα στον μύλο

θρανία ο δρόμος 

το σπίτι της κυρα -Όλγας

σε απόλυτη κλίμακα

σε απόλυτη κλίμακα

σε απόλυτη κλίμακα
























η πόρτα αυτή άραγε πόσα είδε;



στον πλάτανο

στον πλάτανο 

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

τέχνη βυζαντινή

Την περίοδο των τελευταίων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου ,των Παλαιολόγων δημιουργήθηκαν δυο σχολές βυζαντινής τεχνοτροπίας:η βυζαντινή και η κρητική.Τα χαρακτηριστικά τους μπορείς να τα βρεις στον παρακάτω σύνδεσμο.Τι τεχνοτροπίας είναι οι αγιογραφίες  στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Λαγυνών;

http://www.imma.edu.gr/macher/subjects/athos/art.html#toc003

Επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής  στα Λαγυνά από το Ε1 και το Ε2 .Ευχαριστούμε τον κ.Λελιούδη για την παρουσίαση που μας έκανε για τα έργα των παιδιών αλλά και την αξία των εικαστικών στη ζωή μας.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

γυναίκες επιστημόνισσες

http://www.pi.ac.cy/pi/files/epimorfosi/isotita_fylou/dimgymn/arxeia/epistimi/Istoselides/Gunaikes_Viologoi.pdf

Σαν σήμερα, στις 12 Μαϊου 1910 γεννήθηκε η μεγάλη βρετανίδα βιοχημικός Dorothy Hodgkin
Για τις καινοτόμες τεχνικές που εφάρμοσε καθ'όλη σχεδόν την επιστημονική της σταδιοδρομία αλλά και τις επιστημονικές της ανακαλύψεις βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας το 1964...
Από πολύ νωρίς, από το 1921 όταν φοιτούσε σε σχολείο στην Αγγλία, ήταν πλέον είναι για το τι ήθελε να κάνει στη ζωή της: αποφάσισε να αφοσιωθεί στη χημεία, με την οποία ήρθε σε πιο στενή επαφή στα σχολικά της χρόνια, αν και η αρχαιολογία ποτέ δεν έπαψε να την ενδιαφέρει, καθώς ο πατέρας της ήταν αρχαιολόγος, και η μητέρα της η βοηθός του.
Το 1934, ο καθηγητής της στο Κέιμπριτζ κατάφερε να απαθανατίσει σε ακτινογραφία για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστήμης την κρυσταλλική δομή μιας πρωτεΐνης, με τη βοηθό του Χότζκιν να κάνει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις. 
Μια από τις πρώιμες επιτυχίες της Χότζκιν ήταν η διαλεύκανση της μοριακής δομής της χοληστερόλης, ενώ αργότερα θα δούλευε πυρετωδώς πάνω στην πενικιλίνη: το 1942 δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς της, αποκαλύπτοντας τη χημική δομή της πενικιλίνης και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνθετική παρασκευή της!

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών

Ένας νεαρός σηκώνεται το πρωί και πηγαίνει στην τουαλέτα για να πλύνει τα δόντια του. Εκεί βρίσκει την καινούρια οδοντόκρεμα «Φαφουτέξ».
– Για να δούμε και αυτή την οδοντόκρεμα, άκουσα πως είναι διαφορετική από τις άλλες. Μου είπαν ότι λύνει για πάντα το πρόβλημα του βουρτσίσματος των δοντιών!
Την ανοίγει και τη βάζει στην οδοντόβουρτσα. Αρχίζει να βουρτσίζει τα δόντια του και βάζει τις φωνές:
– Τα δόντια μου, τα δόντια μου, χάθηκαν!
Τότε ακούγεται η φωνή του εκφωνητή να λέει:
– Νέα καταπληκτική οδοντόκρεμα «ΦΑΦΟΥΤΕΞ», κάνει τα δόντια αόρατα!
  • Σίγουρα εσείς μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ καλύτερη. Εμπρός λοιπόν!
Λογισμικό Γλώσσας Ε΄- Στ΄ Δημοτικού (επιλέξτε τη διαδρομή: Στο Λούνα Παρκ > Διαφημιστική πινακίδα, για να συνθέσετε διαφημιστικά μηνύματα) [πηγή: Κόμβος Τεχνικής Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων]  Πώς οργανώνεται ένα διαφημιστικό κείμενο [Γλώσσα Στ΄ Δημοτικού]



τηλεταινία > _____________________________=_____________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα] Αντίστροφο Λεξικό Νέας Ελληνικής [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα] Εθνικός Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας Εκπαιδευτικός Θησαυρός Ελληνικών Κειμένων


http://photodentro.edu.gr/photodentro/mtpd_c03_melisses_pidx0016574/
3.μέλισσες
Μαθηματικά
http://users.sch.gr/vaskitsios/katsba/dim/d/ma8-symmigeis.htm



Γράψε τα προβλήματα στο τετράδιό σου .Μπορείς να τα λύσεις;
http://harlemcore13.blogspot.gr/2011/05/52.html