Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

γεια σου χαρά σου Βενετιά


  Από την νέα σχολική χρονιά θα είστε στο γυμνάσιο. Καλά να περνάτε.
Το ιστολόγιο θα  εξακολουθεί να υπάρχει  .

στίχοι:Νίκος Γκάτσος

Νίκος Γκάτσος. Ο ποιητής της απεραντοσύνης του Ελληνισμού...


Με τον Ελύτη ο Νίκος Γκάτσος, γνωρίζεται ένα βράδυ του ‘36 ενώ χάζευαν έξω απ’ τα ζαχαροπλαστεία των Χαυτείων` γίνονται αμέσως φίλοι. «Ψηλός, λιγνός, μελαχρινός, θυμάται ο Ελύτης, με μάτια μεγάλα που έμελλαν, στις δεκαετίες που ακολούθησαν, να κάψουν πολλές καρδιές, όμως πάντα λίγο ερεθισμένα σαν από μια μόνιμη αϋπνία, έστεκε κει, καταμεσής στο πλήθος, ελαφρά σκυφτός από φυσικού του, κάτω από μια μακριά ριχτή μπεζ καμπαρτίνα με ανασηκωμένο τον γιακά, σφίγγοντας κάτω από την μασχάλη του ένα μάτσο ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, γαλλικά και αμερικάνικα τα περισσότερα. Κάπνιζε αδιάκοπα ενώ άκουγε αυτά που του έλεγα μ’ ένα ύφος αποσπασμένο, που δεν μπορούσα να καταλάβω είναι υπεροψία ή αδιαφορία και μόνο».
Κύριο ποιητικό του έργο η ποιητική του σύνθεση «Αμοργός», που του χαρίζει περίοπτη θέση μεταξύ των Ελλήνων ποιητών. Στίχοι που συνδυάζονται ζηλευτά ισορροπημένα, η δημοτική, η λαϊκή αλλά και η λόγια ποίηση. Ο λόγος του είναι κεντημένος με την κάθε λογής απεραντοσύνη του ελληνισμού: Ιστορική απεραντοσύνη, γεωφυσική απεραντοσύνη, κοινωνική απεραντοσύνη, ερωτική απεραντοσύνη… Ταξιδεύει στη στεριά, καταδύεται στη θάλασσα. Σμίγει τη λύπη με τη χαρά, το χρωματιστό με το ασπρόμαυρο, το χειμώνα με το καλοκαίρι

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Λαγυνά -Ζώντας στο οικοσύστημα  της λίμνης Κορώνεια.
 Η ταινία πήρε μέρος στη  Πρωτοβάθμια Σερρών .



Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Για την ΕΡΤ


Τίτλοι  τέλους για το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης.΄
Έτσι τελείωνε το πρόγραμμα κάπου στις 12:00 το βράδυ.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

πρόσκληση Οδυσσεβάχ


Πλήρωμα: Βαρσαμίδης Χρήστος(Οδυσσεβάχ),Δρακάκης Σπύρος(Μαρούφ),Βαρβαλιός Σωτήρης,Καλκίτσας Χρήστος,Ζαρβαλούδης Γιώργος,Κιακούδης Παναγιώτης

Παραμυθάς:Γιάννου Στέλιος,
Βοηθός παραμυθά:Βαρβαλιός Σωτήρης
Δρακοκύκλωπας:Αλμπάνης Βαλάντης,
Κύκλωπες:Χαραλαμπίδου Σταυρούλα,Γούλας Χρήστος
Λωτοφάγοι: Κάνιος Παναγιώτης,Σκυτόπουλος Χρήστος
Καλχουλαμόντας:Καρακατσιάνης Νίκος
Σειρήνα:Λούτα Μαρία
Σειρήνες:Αμοιρίδου Αναστασία,Αντωνιάδου Αριστέα,Χαραλαμπίδου Σταυρούλα,Γκοτζούδη Χαρά
Γοργόνα:Αμοιρίδου Αναστασία
Κιρκίλα:Αντωνιάδου Αριστέα
Λιοντάρι:Αλμπάνης Βαλάντης
Πειρατές: Δημητρίου Σωτήρης,Γιαλαμάς Παναγιώτης
Αμαντούρ: Αλμύρας Μάριος
Βοηθός βασιλιά:Κιακούδης Παναγιώτης
Λαριζάντ:Γκοτζούδη Χαρά
Βασιλιάς:Ζαρβαλούδης Γιώργος
Υπηρέτης:Καρούδης Βασίλης
Γιος:Καρούδης Βασίλης

Σκηνοθεσία:κ.Αγγελόπουλος Αναστάσιος
Μακιγιάζ:κ.Ντίνα Παναγιώτα
Ήχοι :Σκυτόπουλος Χρήστος
Φροντιστής:Κάνιος Παναγιώτης
Σκηνικά:Γιαλαμάς Παναγιώτης,Βαρβαλιός Σωτήρης
Μουσική :Σαββόπουλος Διονύσης




πρόβα ..Οδυσσε..βαχ



το καράβι


οι σειρήνες

εκτός από την πρόβα..

ο σκηνοθέτης κ.Αγγελόπουλος

ο Βαλάντης πριν γίνει λιοντάρι



Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κύβος-παραλληλεπίπεδο


Ο κύβος είναι ένα γεωμετρικό στερεό σώμα με επίπεδες επιφάνειες που έχουν σχήμα τετραγώνου και λέγονται έδρες.
Αποτελείται από 6 ίσες έδρες που έχουν σχήμα τετραγώνου, 12 ακμές και 8 κορυφές

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ(CUBE=KYBΟΣ)

Ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο είναι το γεωμετρικό στερεό που αποτελείται από 6 έδρες, με σχήμα ορθογωνίου, 12 ακμές και 8 κορυφές.
Τρεις διαστάσεις

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ(RECTANGULAR PRISM)
Κατέβασε και φτιάξε:

Παιχνίδι(Εντόπισε τα αναπτύγματα που σχηματίζουν κύβο):


ΚΥΒΟΣ
Eπαράπλευρης=4 * α 2
Εολικής6 * α 2



Το   εμβαδόν  της   παράπλευρης   επιφάνειας ενός ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου  ισούται με το γινόμενο της περιμέτρου της βάσης του επί το ύψος του ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου.
 Δηλαδή:
 Επ = (περίμετρος βάσης) * (ύψος)
Εφαρμόζω:
Eπ= (0,6+1,3+0,6+1,3) * 0,3
=3,8 * 0,3
=1,14 τ.μ.

Φυσικά, για να βρούμε το ολικό εμβαδόν, πρέπει να προσθέσουμε και τα εμβαδά των δύο βάσεων.
Ε2β=2*(1,3*0,6)
=2*0,78
=1,56 τ.μ.

Το ολικό εμβαδόν ενός ορθογωνίου παραλλελεπιπέδου (Εολ) είναι το άθροισμα του εμβαδού της παράπλευρης επιφάνειας Επ και των εμβαδών Εβ των δύο βάσεων. 
Δηλαδή:  
 Εολ = Επ + 2Εβ

Εολ=1,14 +1,56=2,7 τ.μ.


Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μετάβαση στο γυμνάσιο

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=319994

Στα βαθιά πέφτουν οι μαθητές των πρώτων τάξεων καθώς συναντούν καταστάσεις άγνωστες στο Δημοτικό και ζητούν βοήθεια για τις δυσκολίες που μπορεί να εξελιχθούν καθοριστικές στον σχολικό τους βίο
Πρωτάκια χαμένα στο Γυμνάσιο...
Πρωτάκια χαμένα στο Γυμνάσιο...
«O γιος μου πηγαίνει εφέτος στη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου. Ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά αναγκαζόμουν να διαβάζω ο ίδιος τα βιβλία αρκετών μαθημάτων του για να του τα εξηγώ. Εκτός του ότι τα βιβλία είναι δυσνόητα, είναι και αποσπασματικά. Δεν υπάρχει καμίασύνδεση μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου» . Ο κ. Γιάννης Αγγελόπουλος περιγράφει με μελανά χρώματα την εικόνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος στη διάρκεια των πρώτων, κρίσιμων, χρόνων της επαφής των παιδιών με τις σχολικές τάξεις. Οπως λέει, στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού τα βιβλία είναι πολύ δύσκολα και η μετάβαση στο Γυμνάσιο άγαρμπη, χωρίς σχεδιασμό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Τα πρώτα βήματαήταν δύσκολα, όχι μόνο για το δικό μου παιδί αλλά και για πολλά ακόμη στο σχολείο » υποστηρίζει ο κ. Αγγελόπουλος. « Υπάρχει ένα νοητικό κενό μεταξύ των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι έτσι όπως είναι σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα, ένας γονέας πρέπει να προσέξει πολύ, γιατί το παιδί του μπορεί να στραβοπατήσει.Η πρώτη τάξη του Γυμνασίου είναι κολύμπι στα βαθιά για πολλά παιδιά ». 

Οπως αποκαλύπτει η έρευνα στο σχολείο της Καλλιθέας, ένας στους δύο μαθητές Δημοτικού δεν έχει καμία εικόνα της κατάστασης που θα συναντήσει στο Γυμνάσιο και ένας στους τρεις επισημαίνει ότι οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες και πως ένιωθε μοναξιά, ενώ θα ήθελε από τους καθηγητές να είναι «πιο φιλικοί και ανεκτικοί» (κυρίως τα κορίτσια) και να προσφέρουν «περισσότερη βοήθεια για την προσαρμογή τους» (κυρίως τα αγόρια). 

Επτά στους δέκα μαθητές θεωρούν ευκολότερα τα μαθήματα της Στ΄ Δημοτικού, δύο στους τρεις εκτιμούν ότι αυτά του Γυμνασίου δεν αποτελούν συνέχεια της Στ΄ Δημοτικού και ότι δυσκολεύονται από τα νέα μαθήματα και τους πολλούς καθηγητές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαστικό το φροντιστήριο. 
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. μαθητής Α' Γυμνασίου 
"Θέλουμε πιο λίγη και πιο απλή ύλη..." 
«Στα μαθηματικά και στην αρχαία ελληνική γλώσσα που διδασκόμαστε στο γυμνάσιο όσα κάνουμε δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι μαθαίναμε στο δημοτικό. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό και εγώ πολύ συχνά δεν καταλαβαίνω». O 12χρονος Βασίλης Γ. πηγαίνει στην Α΄ τάξη σε γυμνάσιο της Νέας Σμύρνης. Οπως λέει ο ίδιος, τα μαθήματα που έβρισκε ενδιαφέροντα στο δημοτικό μοιάζουν τώρα ξένα και δυσνόητα. «Η ύλη στα μαθηματικά είναι τέτοια που σχεδόν κανείς δεν την καταλαβαίνει. Είναι δύσκολα και έχουν πολλέςασκήσεις και είναι πολύ αφηρημένα. Στην Ιστορία υπάρχουν φοβερές λεπτομέρειες και ημερομηνίες και ονόματα. Πρέπει να τα θυμόμαστε όλα αυτά; Εγώ όχι απλά δεν τα θυμάμαι αλλά δυσκολεύομαι και να τα καταλάβω. Πολλές φορές οι καθηγητές μας πρέπει να τελειώσουν ένα κεφάλαιο μέσα σε μία ημέρα, οπότε πώς να μας εξηγήσουν ό,τι δενκαταλαβαίνουμε; Τελικά μέσα σε όλα αυτά δεν καταλαβαίνουμε γιατί έγιναν όλα αυτά που διαβάζουμε και πώς επηρέασαν την Ελλάδα ή άλλες χώρες».
Στα Αρχαία ο Βασίλης λέει ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα. «Τα Αρχαία μάς φαίνονται μία ακόμη ξένη γλώσσα. Αν δεν ανοίξουμε το λυσσάρι για να δούμε τη γραμματική και την ερμηνεία των λέξεων, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Θέλουμε πιο λίγη και πιο απλή ύλη. Θέλουμε να μη χρειαζόμαστε έναν δεύτερο δάσκαλο στο σπίτι». 

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

οξέα,βάσεις ,άλατα


http://online.eduportal.gr/a/fe/oxea/index.htm

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Χημικές ενώσεις είναι οι καθαρές ουσίες από τις οποίες τα μόρια αποτελούνται από δύο ή περισσότερα άτομα. Είχαμε ήδη αναφέρει στο πετρέλαιο ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτό ονομάζονται υδρογονάνθρακες, επειδή αποτελούνται τα μόρια τους από άτομα άνθρακα και υδρογόνου.
Οι χημικές ενώσεις ταξινομούνται σε ομάδες με βάση τις ιδιότητες και τη σύστασή τους.Οι τρεις κύριες κατηγορίες των χημικών ενώσεων είναι τα οξέα, οι βάσεις και τα άλατα.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά των οξέων και των βάσεων:
  • Τα οξέα έχουν ένα σύνολο κοινών ιδιοτήτων που ονομάζονται όξινος χαρακτήρας, όπως η ξινή γεύση(όπως του ξιδιού και του λεμονιού), και το χρώμα που αποκτούν οι δείκτες όταν έρχονται σε επαφή με αυτά.
  • Οι βάσεις έχουν ένα σύνολο κοινών ιδιοτήτων που ονομάζονταιβασικός χαρακτήρας. Οι βάσεις έχουν χαρακτηριστική γεύση, αλλάζουν το χρώμα των δεικτών, και αντιδρούν με τα οξέα
Γενικά τα οξέα και οι βάσεις είναι χημικές ενώσεις που τις χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα διαλύματά τους είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος.





Είναι δυνατόν δε, όταν θα αναμιχθούν να εξουδετερωθούν, ώστε να προκύψειουδέτερο διάλυμα. 
  • Τα φρούτα, και τα αναψυκτικά περιέχουν οξέα. Συγκεκριμένα το κιτρικό οξύ.


  • Στο κρασί περιέχεται ένα άλλο οξύ, το τρυγικό οξύ.Στο ξίδι το οξικό οξύ κλπ
  •  Αλλά και οι μπαταρίες των αυτοκινήτων περιέχουν οξύ, το θειικό οξύ.
  • Οξύ περιέχεται επίσης και στο ανθρώπινο σώμα. Στο στομάχι υπάρχει ένα οξύ που διασπά τις τροφές και λέγεται υδροχλωρικό οξύ.


  • Οξύ περιέχεται και σε δηλητήρια που εκκρίνουν έντομα όπως η μέλισσα για να προφυλαχθούν από τους εχθρούς τους.
  • Οξύ υπάρχει και στο λεπτό τρίχωμα που βρίσκεται στα φύλλα της τσουκνίδας και είναι αυτό που προκαλεί πόνο και τσούξιμο όταν τα αγγίξουμε.
  • Οξέα βρίσκονται και στην ατμόσφαιρα(ανθρακικό, θειώδες) κυρίως εξαιτίας των καυσαερίων. Εξαιτίας αυτών των οξέων σχηματίζεται και η όξινη βροχή που μάθαμε σε παλιότερα μαθήματα και μετατρέπει τα μάρμαρα σε γύψο καταστρέφοντας τα ιστορικά μνημεία.
Οι βάσεις, όπως η σόδα χρησιμοποιούνται για την ανακούφισή μας από στομαχικές διαταραχές, έπειτα βέβαια από συμβουλή του γιατρού.
  • Βάση περιέχεται και στα καθαριστικά των τζαμιών(αμμωνία) καθώς και στα καθαριστικά σωληνώσεων όπως το Του-μπο-φλο (καυστικό νάτριο)


  • Βάση περιέχεται και στο δηλητήριο της σφήκας και προκαλεί τον οξύ πόνο που νιώθουμε όταν μας τσιμπά.
Έτσι εάν μας τσιμπήσει μέλισσα(οξύ), χρησιμοποιούμε αμμωνία(βάση) ενώ αν μας τσιμπήσει σφήκα(βάση), χρησιμοποιούμε ξίδι(οξύ)
Αλλά πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα υγρό είναι οξύ ή βάση;

Για να γίνει αυτό πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό το υγρό μερικές σταγόνες μιας ουσίας που λέγεται δείκτης. 
Δείκτες είναι χημικές ουσίες με τις οποίες μπορούμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία άλλων ουσιών, αφού αν έλθουν σε επαφή οι δύο ουσίες αλλάζει το χρώμα της ουσίας που έρχεται σε επαφή με το δείκτη
μια και ο δείκτης είναι ουσία που το χρώμα τους εξαρτάται από το ph




ΚΛΙΜΑΚΑ PH(θεωρία- εξάσκηση)

ΚΛΙΚ

Σαν δείκτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

  • χυμό από κόκκινο λάχανο(το χρώμα του είναι κόκκινο όταν υπάρχει οξύ και πρασινογάλαζο όταν υπάρχει βάση. Όταν δεν υπάρχει οξύ ή βάση το χρώμα του δείκτη είναι μοβ)
  • το βάμμα του ηλιοτροπίου(κόκκινο σε οξύ, μπλε σε βάση)
  • το ρόφημα από μαύρο τσάι(σχεδόν χρυσαφί σε οξύ)
  • χυμός από κεράσια(κόκκινο σε οξύ, μοβ έως μπλε σε βάση)
Γενικά με τα οξέα ο δείκτης γίνεται πιο ανοιχτός(κυρίως κόκκινος, ξανθός), ενώ με τις βάσεις πιο σκούρος(μπλε, μοβ)
ΟΞΕΑ - ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ(θεωρία και εξάσκηση)


  • Τι χρώμα θα αποκτήσει ένα χαρτί ποτισμένο με βάμμα ηλιοτροπίου (δείκτης) αν βυθιστεί σε ένα ποτήρι με πορτοκαλάδα (οξύ);

εμβαδόν κυκλικού δίσκου

Βίντεο και διαδραστικό(μήκος κύκλου-κατανόηση):



Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Αγώνες 2013 στα Λουτρά Λαγκαδά


Για τα αποτελέσματα : http://blogs.sch.gr/dimlag/
                                                                                        (αθλητισμός)