Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

εμβαδόν τριγώνου

ΕΜΒΑΔΟΝ  ΤΡΙΓΩΝΟΥ
Όταν θέλω να βρω το εμβαδόν σε ένα οξυγώνιο τρίγωνο, χαράσσω με το γνώμονα την κάθετο από την κορυφή του τριγώνου και αυτή η γραμμή ονομάζεται ύψος του τριγώνου.
Μόλις βρω το ύψος, για να βρω το εμβαδόν χρησιμοποιώ τον ίδιο τύπο 
Ε ορθ.τριγ.=(β υ) : 2
Όταν θέλω να βρω το εμβαδόν σε ένα αμβλυγώνιο τρίγωνο, χαράσσω με το γνώμονα την κάθετο από την κορυφή του τριγώνου και αυτή η γραμμή που βγαίνει έξω από το τρίγωνο, ονομάζεται ύψος του τριγώνου.
Μόλις βρω το ύψος, για να βρω το εμβαδόν χρησιμοποιώ τον ίδιο τύπο 
Ε ορθ.τριγ.=(β υ) : 2
Δείτε πως διαμορφώνεται το ύψος του τριγώνου, ανάλογα με το είδος του ΕΔΩ .
Υπολογιστής εμβαδού τριγώνων ΚΛΙΚ
Εξασκούμαι : ΚΛΙΚ    

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Frühstück


 Με πρωτοβουλία της κ.Στάμου παρουσιάσατε το πρωινό στην Γερμανία,που είναι πολύ πλούσιο.Οι Γερμανοί ξυπνούν πολύ πρωί και τρώνε όλα αυτά που  ετοιμάσατε :κρέπες ,φρούτα ,αυγά ,γιαούρτι , μούσλι,ψωμί.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

εμβαδόν παραλληλογράμμου

ΕΜΒΑΔΟΝ ΠΛΑΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟΥ
Για να βρούμε το εμβαδόν ενός πλάγιου παραλληλογράμμου, πολλαπλασιάζουμε τη βάση με το ύψος του.
Εμβαδόν πλαγ. παραλλ.= βάση  ● ύψος
Για να βρω το ύψος, χρησιμοποιώ το γνώμονα και φέρω μια κάθετη ευθεία από την κορυφή του σχήματος.
Αυτό γίνεται γιατί αν κόψω το τρίγωνο  και το μεταφέρω στη θέση που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, τότε ....

... παρατηρώ πως σχηματίζεται ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο το οποίο έχει το ίδιο εμβαδόν με το πλάγιο παραλληλόγραμμο (γιατί έχουν το ίδιο ύψος και την ίδια βάση)

ΕΜΒΑΔΟΝ ΡΟΜΒΟΥ
Για να βρούμε το εμβαδόν ενός ρόμβου, πολλαπλασιάζουμε τις διαγώνιές του  και διαιρούμε με το 2.
Αν ονομάσουμε τις διαγωνίους δ1 και δ2, τότε το εμβαδόν του ρόμβου είναι: 
Εμβαδόν ρόμβου = (δ1 δ2) : 2
Εξασκούμαι κάνοντας  
ΚΛΙΚ        
ΚΛΙΚ          
ΚΛΙΚ            
ΚΛΙΚ        
         

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

αγώνες ποδοσφαίρου Δ.Λαγκαδά

Η ομάδα με τις γυμνάστριες του σχολείου.

Οι πανηγυρισμοί ..



Ο Γιώργος στο τέρμα.Έσωσε την εστία ακόμη και από πέναλτι.


Ο Βαλάντης έτοιμος να ..επέμβει.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

έκθεση βιβλίου -θέατρο δρόμου

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Αγγελόπουλο Αναστάσιο για την σκηνοθεσία της ταινίας και τον κ.Κεραμάρη για την μουσική επένδυση.



Θέατρο δρόμου :Σκηνοθεσία Αγγελόπουλος Αναστάσιος 
"Ντόμπρε ντεν"




Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τι χρώμα έχει το σκοτάδι;



Τα μάτια μας λειτουργούν όπως περίπου και η φωτογραφική μηχανή:


Η οπή της φωτογραφικής μηχανής αντιστοιχεί με την κόρη του ματιού μας, οφακός που διαθέτει μια φωτογραφική μηχανή αντιστοιχεί με τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού και το φωτογραφικό φιλμ με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Απλά το φωτογραφικό φιλμ είναι επίπεδο ενώ ο αμφιβληστροειδής χιτώνας καμπύλος.
 Και όπως σχηματίζονται ανεστραμμένα τα είδωλα στο φιλμ έτσι σχηματίζονται και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.



Πιο αναλυτικά, οι ακτίνες περνούν από την κόρη του ματιού, πέφτουν στον κρυσταλλοειδή φακό, ο οποίος όπως είπαμε μπορεί να αλλάζει σχήμα ώστε να εστιάζει καλύτερα το φως. Όταν το αντικείμενο βρίσκεται κοντά στο μάτι μας αυτός γίνεται πιο παχύς ενώ όσο απομακρύνεται, λεπταίνει. Ο φακός είναι συγκεντρωτικός και έτσι προσαρμόζεται ώστε το αντικείμενο να σχηματιστεί στη σωστή θέση δηλαδή ανεστραμμένο και μικρότερο πάνω στοναμφιβληστροειδή χιτώνα





Αλλά τότε γιατί δεν τα βλέπουμε όλα ανάποδα και μικρά;

Η εξήγηση οφείλεται στο όργανο που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος και τον κάνει να διαφέρει από τα άλλα έμβια όντα, τον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, που αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα ευαίσθητα στο φως, το οπτικό σήμα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό και διοχετεύεται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Εκεί, τα ηλεκτρικά σήματα αποκωδικοποιούνται και αναγνωρίζονται ως εικόνες
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
Είπαμε παραπάνω ότι ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού μας μπορεί και αλλάζει σχήμα, ανάλογα με το πού βρίσκεται το αντικείμενο ώστε να εστιάζει καλύτερα. Επίσης ότι συγκεντρώνει τις ακτίνες και σχηματίζεται το είδωλο στη σωστή θέση, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα, λόγω κάποιων παθήσεων του ματιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα διορθώνεται με τη χρήση κατάλληλων φακών επαφής ή γυαλιών.Πιο αναλυτικά, όσοι έχουν μυωπία, το είδωλο σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και βλέπουν έτσι θολά τα αντικείμενα που είναι μακριά τους. Η μυωπία διορθώνεται με αποκλίνοντες φακούς.


Αντίθετα, όσοι έχουν πρεσβυωπία, το είδωλο σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και βλέπουν έτσι θολά τα αντικείμενα που είναι κοντά τους. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που, λόγω ηλικίας ο κερατοειδής χιτώνας έχασε την ελαστικότητά του και δε μπορεί να κατευθύνει σωστά τις ακτίνες. Η πρεσβυωπία διορθώνεται με συγκλίνοντες φακούς. 



Μια τρίτη πάθηση είναι ο αστιγματισμός. Αυτός παρουσιάζεται, όταν ο κερατοειδής χιτώνας, αντί να είναι απόλυτα ομαλός είναι ακανόνιστος, οπότε οι ακτίνες μπαίνουν ακανόνιστα στο μάτι και βλέπουμε θολά.






Ο γραπτός λόγος είναι βασικό μέσο επικοινωνίας. Έτσι λοιπόν ακόμα και άνθρωποι που στερούνται όρασης έχουν βρει τόπο για να μπορούν να γράφουν και να διαβάζουν. Αυτό το πετυχαίνουν με την αφή. "Διαβάζουν" δηλαδή, ακουμπώντας το δάχτυλό τους πάνω σε ανάγλυφα γράμματα. Η γραφή αυτή ονομάζεται σύστημα Μπράιγ και είναι το σύστημα γραφής των τυφλών.
Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του, Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).

Ο Λουί είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε.
Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή.
Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

οφθαλμαπάτη






Κοιτάζετε τις χρωματιστές λέξεις και λέγετε μεγαλόφωνα το χρώμα και όχι την λέξη
Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου προσπαθεί να πει το χρώμα αλλά η αριστερή επιμένει να διαβάζει την λέξη

 μετρήστε τις μαύρες κουκίδες…



Οπτικοί Δίσκοι

Όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες σαν διαφορετικές 

Από το πάρκο του αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής..ο πρώτος που ασχολήθηκε με τι πραγματικά βλέπουμε




κινούνται;


Το «Rotating water» ή «Περιστρεφόμενο νερό» του Ακιγιόσι Κιταόκα φαίνεται σαν να περιστρέφεται και να απλώνεται μαζί. 


Ποιoς κύκλος είναι μεγαλύτερος; 
Οι κύκλοι που βρίσκονται στο κέντρο των δύο «λουλουδιών» είναι ακριβώς ίδιοι, παρ' ότι ο δεξιός μάς φαίνεται μικρότερος.

Περιστρέφονται;

Tunnel Vision Optical Illusion

Βουλή των Ελλήνων

http://www.hellenicparliament.gr/

Η Βουλή των Ελλήνων είναι το νομοθετικό σώμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το τρέχον Σύνταγμα αποτελεί απλό νομοθετικό σώμα, ο αριθμός των μελών του οποίου ορίζεται με νόμο και πρέπει να κυμαίνεται από 200 μέχρι 300. Σήμερα συγκροτείται από 300 μέλη τα οποία εκλέγονται από το εκλογικό σώμα για περίοδο τεσσάρων ετών.
Κατά τις περιόδους 1844-1863 και 1927-1935 το κοινοβούλιο αποτελείτο από δύο σώματα, την Γερουσία και τη Βουλή. Στεγάζεται στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων επί της λεωφόρου Βασίλισσας Αμαλίας, πάνω από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου βρίσκεται το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Hellenic Parliament-MPs swearing in.png
Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, που ασκούν τη νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα, εκλέγονται από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία για περίοδο τεσσάρων ετών. Η Βουλή μπορεί να διαλυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές πρόωρα για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως για παράδειγμα μετά από πρόταση της Κυβέρνησης για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Από το 1974 μόνο η Βουλή της Δ΄ Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας (1985-1989) τερμάτισε φυσιολογικά την θητεία της με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την προηγούμενη βουλευτική εκλογή.
Για την εκλογή των βουλευτών ισχύει ένα σύνθετο και μη γραμμικά αναλογικό εκλογικό σύστημα εκπροσώπησης των ψήφων, η ενισχυμένη αναλογική, που επιτρέπει ευκολότερα έναντι της απλής αναλογικής τον σχηματισμό κυβερνήσεων από ένα μόνο κόμμα, δίνοντάς του ισχυρή πλειοψηφία σε έδρες στη Βουλή ακόμα και αν υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας στο σύνολο των ψήφων. Για να μπορεί να καταλάβει μία από τις 300 βουλευτικές έδρες ένα κόμμα, πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον το 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων και με τον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις Βουλευτικές εκλογές του 2007 το πρώτο κόμμα είναι δυνατό να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή (151 βουλευτές) με ποσοστό 42,5% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σημειώνεται πως, εκτός των άκυρων, κατά την κατανομή των βουλευτικών εδρών δεν προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

εθνικός διχασμός


Βρεττάκος Νικηφόρος γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν




Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πατρικό του κτήμα στην Πλούμιτσα, κοντά στον Ταΰγετο και τα μαθητικά του στις Κροκεές και το Γύθειο, από το Γυμνάσιο του οποίου αποφοίτησε.
Νέος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές που δεν πραγματοποίησε- και άσκησε διάφορα επαγγέλματα ως ιδιωτικός υπάλληλος (1930-1938) και έπειτα ως δημόσιος υπάλληλος (1938-1947) και ως φιλολογικός συντάκτης περιοδικών και εφημερίδων.
Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και ύστερα στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ[1].
Το 1954 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) έζησε αυτοεξόριστος σε χώρες της Ευρώπης.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ενας σημαντικός σύγχρονος Έλληνας ποιητής, που διακρίνεται για τον βαθύτατο ανθρωπισμό της ποίησής του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πήρε μέρος σε πολλά ποιητικά συνέδρια και φεστιβάλ στο Λονδίνο, στην Αχρίδα της τότε Γιουγκοσλαβίας κ.α. Τιμήθηκε με δύο Πρώτα Κρατικά Βραβεία (1940 και 1956), το Βραβείο Εθνικής Αντίστασης (1945), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1976), με το βραβείο Ουράνη κ.ά. Το 1980πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «αγνώστου ναυτικού» στο λιμάνι του Γυθείου.
Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν κάτοικος Αθηνών (οδός Φιλολάου) και ομιλούσε Γαλλικά και Ιταλικά.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 1991. Ο Δήμος Αθηναίων απονέμει ένα λογοτεχνικό βραβείο στη μνήμη του. Το Αρχείο του έχει δωρηθεί και σώζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Το 2012 κυκλοφόρησε η Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου ,αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Νικηφόρου Βρεττάκου με κείμενα από διακεκριμένους ποιητές και λογοτέχνες.Tην ανθολογία προλόγισε ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς[2].






Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

10η διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσ/νικης

http://www.ekebi.gr/flipbook/tbf10/prg/
Σε αυτή την διεύθυνση θα βρείτε το πρόγραμμα για την εκδήλωση της Κυριακής 19 Μαϊου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.Θα ψάξετε στο τέλος στην Παιδική Γωνιά το πρόγραμμα της Κυριακής και θα βρείτε το Δ.Σ.Λαγυνών.Μπορείτε να δείτε και ποιες άλλες εκδηλώσεις θα υπάρχουν ταυτόχρονα στον χώρο της έκθεσης ,ώστε να δ'ειτε με τους /τις συνοδούς σας.