Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Κοχλίας του Αρχιμήδη

      Σύγχρονη μορφή κοχλία του                                                                                                                   Αρχιμήδη που αντικατέστησε ανεμόμυλους και                                                                                         χρησιμοποιούνται για την αποξήρανση πόλντερ στην Ολλανδία
   Κοχλίας του Αρχιμήδη                                                                                                       σε θεριζοαλωνιστική μηχανή

Ο κοχλίας του Αρχιμήδη, ή αντλία με κοχλία, είναι μια κατασκευή που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούταν για να αντλεί και να μετακινεί νερό από κάποιο χαμηλό μέρος κυρίως σε κανάλια άρδευσης. Η εφεύρεση της αντλίας με κοχλία (βίδα) αποδίδεται στον Αρχιμήδη, αν και πιθανότερο είναι, να ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες μηχανικούς, κατά την Ελληνιστική περίοδο.
Ο κοχλίας του Αρχιμήδη αποτελείται από έναν κοχλία σε κενό σωλήνα (ελικοειδής επιφάνεια μέσα σε κύλινδρο). Ο κοχλίας περιστρέφεται μέσω ενός ανεμόμυλου ή ακόμα και χειροκίνητα. Ο κοχλίας βρίσκεται σε κλίση με το έδαφος και καθώς γυρίζει, ποσά νερού εγκλωβίζονται και μεταφέρονται μέχρι το πάνω μέρος της κατασκευής, από όπου το νερό χύνεται και τροφοδοτεί κανάλια άρδευσης.
Η επαφή της κυλινδρικής επιφάνειας και του κοχλία δεν χρειάζεται να είναι υδατοστεγής, εφόσον το ποσό που ρίχνει μέσα στο κανάλι είναι μεγαλύτερο από αυτό που διαρρέει. Επίσης λόγω του σχεδιασμού, το νερό που διαρρέει πηγαίνει στο χαμηλότερο τμήμα, που με τη σειρά του ανεβαίνει, οπότε δημιουργείται μια μηχανική ισορροπία κατά τη χρήση.
Σε μερικούς σχεδιασμούς, ο κοχλίας είναι ενωμένος με το κυλινδρικό περίβλημα και περιστρέφονται μαζί, αντί να περιστρέφεται μόνο ο κοχλίας. Αυτό φαίνεται και σε απεικονίσεις της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης, που δείχνουν συνήθως έναν άνδρα να περιστρέφει ολόκληρη την κατασκευή.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

http://geog.uoregon.edu/envchange/clim_animations/flash/tmp2m.html

1ος τρόπος: Με τη χρήση μανομέτρου.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


  • Παίρνουμε μια άδεια φιάλη και την κλείνουμε καλά με φελλό, από το κέντρο του οποίου περνά γυάλινος σωλήνας.
  • Το γυάλινο σωλήνα το συνδέουμε με σωλήνα σχήματος U που έχει λίγο χρωματισμένο νερό (μανόμετρο).
  • Πιάνουμε με τα χέρια μας την άδεια φιάλη.
    • Ο αέρας θερμαινόμενος διαστέλλεται, πιέζει το νερό στο μανόμετρο και έτσι ανεβαίνει στο ένα σκέλος του μανομέτρου).









Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ελύτης και φυσική

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1%CF%82_%CE%95%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82




Φυσική

απόσταξη νερού


κύκλος του νερού

παιχνίδι για εξάτμιση
http://www.bbc.co.uk/schools/scienceclips/ages/9_10/gases_fs.shtml

Παίξε με την εξάτμιση και τη συμπύκνωση. Δώσε στα δοχεία θερμότητα ("Heat") ή αφαίρεσε θερμότητα ("Cool"), ξεσκέπασε το καπάκι ("Remove lids"), πάτησε "Sorter" για να ταξινομήσεις τα υλικά σε στερεά ("Solids"), υγρά ("Liquids") ή αέρια ("Gases"). Μην ξεχάσεις να κάνεις εξάσκηση πατώντας "Quiz".



http://www.harcourtschool.com/activity/states_of_matter/index.html


http://www.bbc.co.uk/schools/scienceclips/ages/10_11/rev_irrev_changes_fs.shtml


Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Βιβλία και βιβλιοθήκες







Για την Άλκη Ζέη
http://videos.weebly.com/uploads/8/4/5/6/8456554/alikizei_846.mp4

http://www.alkizei.com/el/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Πώς δημιουργείται ένα βιβλίο:
http://anoixtosxoleio.weebly.com/uploads/8/4/5/6/8456554/pos_genietai_ena_biblio.pdf


Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Εννέα Μούσες και Όμποε

Οι Εννέα Μούσες
Αρχικά οι θεότητες αυτές ήταν νύμφες του βουνού και των νερών. Τα ονόματα τους είναι: ΚλειώΕυτέρπηΘάλειαΜελπομένηΤερψιχόρηΕρατώΠολυμνίαΟυρανίαΚαλλιόπη.Οι Μούσες γεννήθηκαν στην Πιερία και ζούσαν στον Όλυμπο. Ήταν οι Θεές της μουσικής, των μουσικών οργάνων, του χορού, των γλεντιών και της ποίησης. Διασκέδαζαν  τους Ολύμπιους  στα συμπόσια τραγουδώντας τους με τις ακούραστες φωνές τους θείες μελωδίες και ύμνους, παίζοντας την λύρα. Το θέμα των τραγουδιών τους ήταν πάντα η αρχοντική καταγωγή των θεών, τους οποίους εγκωμιάζουν. Κυρίως όμως υμνούν τον Δία και το μεγαλείο του. Το πόσο στενά δεμένες ήταν μαζί του φαίνεται από το ότι τις αποκαλούσαν "Ολυμπιάδες". Σπανιότερα δόξαζαν με τα τραγούδια τους το γένος των ανθρώπων και τους φημισμένους ήρωες.

 Οι Μούσες τραγούδησαν για να γιορταστούν οι γάμοι της Θέτιδας με τον Πηλέα και της Αρμονίας με τον Κάδμο. Τραγούδησαν ακόμη θρηνητικά στην ταφή του Αχιλλέα. Όταν μεγάλωσαν έγιναν πολύ έξυπνες και ωραιότατες. Είχαν ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική, δεν τις ενδιέφεραν οι ανθρώπινες ασχολίες και αναζητούσαν ήσυχο τόπο για να αφιερωθούν στις Καλές Τέχνες. 
Ο Απόλλων στεκόταν στη μέση και έπαιζε τη λύρα του. Ολόγυρα οι Μούσες τραγουδούσαν και έπαιζαν και αυτές τα μουσικά τους όργανα.(βικιπαίδεια)
Οι Μούσες χορεύουν με τον Απόλλωνα. Μπαλντασάρε Περούτζι, 16ος αιώνας


Το όμποε

Το Όμποε (ή οξύαυλος) είναι πνευστό μουσικό όργανο με επιστόμιο από διπλή γλωττίδα, εφαρμοσμένη σε έναν εβένινο σωλήνα που φαρδαίνει σε σχήμα καμπάνας και που επάνω του εφαρμόζεται ένα σύστημα μεταλλικών κλειδιών. Το μήκος του είναι 60 εκατοστά και ανήκει στα Ξύλινα Πνευστά. Ο ήχος του είναι εκφραστικός με κάποια μελαγχολική χροιά. Είναι κάπως δύσκολο στον χειρισμό του, κυρίως επειδή χρειάζεται έντονο φύσημα για να περάσει ο αέρας από το λεπτό επιστόμιο, με αποτέλεσμα ο μουσικός να δυσκολεύεται αν δεν γνωρίζει καλά την τεχνική του. Η ονομασία προέρχεται από το γαλλικό haut bois (ψηλό ξύλο) που προσδιόριζε το όργανο αυτό, για να διακρίνεται από το βαθύφωνο της ίδιας οικογένειας Φαγκότο. Επίσης μπορεί να παίξει και πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά.(βικιπαίδεια)

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

εξάτμιση-συμπύκνωση











Τι βοηθάει στη συμπύκνωση ;
Στη συμπύκνωση συντελούν :
  • Η πτώση της θερμοκρασίας (δηλ. η απώλεια της θερμικής ενέργειας).
  • Η ατμοσφαιρική πίεση. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο κοντά έρχονται τα μόρια.
  • Η υγρασία της ατμόσφαιρα

Σε τι διαφέρει ο βρασμός από την εξάτμιση ; 
Στον βρασμό έχουμε τη δημιουργία φυσσαλίδων σ' όλη τη μάζα του υγρού, ενώ στην εξάτμιση έχουμε διαφυγή αερίων μόνο από την ελεύθερη επιφάνειά του.
Στον βρασμό το υγρό πρέπει να θερμανθεί και να φτάσει σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ η εξάτμιση γίνεται ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του υγρού.

Γιατί συμβαίνει η συμπύκνωση ;
Όταν τα μόρια που κινούνται αρχίζουν να χάνουν θερμική ενέργεια, τότε η κίνησή τους επιβραδύνεται (= γίνεται πιο αργή) και πλησιάζουν το ένα το άλλο, μέχρι που να υγροποιηθούν.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Φαράγγι Βίκου και Σαμαριάς

τα φαράγγια της Σαμαριάς και του Βίκου

Αν βρίσκεσαι σε μονοπάτι περικυκλωμένο από ψηλά βουνά, περπατάς για 18 χιλιόμετρα, βλέπεις κρι-κρι να σε κοιτούν αδιάφορα και ίσως ακούς και μια κρητική λύρα να παίζει, μάλλον είσαι στο φαράγγι της Σαμαριάς, στην Κρήτη:



Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νομό Χανίων. Με μήκος 18 χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το κρι-κρι.
Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.

Αν πάλι είσαι σε ένα ανάλογο τοπίο στην Ήπειρο, πολύ βαθύ και στενό πέρασμα ανάμεσα σε βουνά, τότε μάλλον είσαι στο φαράγγι Βίκου -Αώου:

Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.
Με μήκος 12 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα . Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.


*πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%82
http://www.zagoroxoria.gr/4th-section/axiotheata/faraggi-tou-bikou.html

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ρίτσος Γιάννης

Ο Γιάννης Ρίτσος (1 Μαΐου 1909 - 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές με διεθνή φήμη και ακτινοβολία. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Το έργο του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Πολιτικά ανήκε στην Αριστερά(συγκεκριμένα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
Ο Ρίτσος που νόσησε από φυματίωση, ξεπέρασε την ασθένεια (πράγμα δύσκολο για την εποχή) και πέρασε από υλικές και ηθικές δοκιμασίες. Στο σανατόριο του «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν, ήρθε κοντά με τον μαρξισμό και την Αριστερά, πράγματα που επηρέασαν βαθύτατα την ποίησή του και τον τρόπο ζωής του. Αφού πέρασε από διάφορα σανατόρια, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως αυτοδίδακτος σκηνοθέτης στην Εργατική Λέσχη και ως ηθοποιός και χορευτής σε επιθεωρήσεις.
Η αγωνιστική του έφεση και η επαναστατική του φύση τον οδηγούν στην προσχώρηση του κινήματος των «Πρωτοπόρων» και κατόπιν, το 1942, στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ενώ έγινε μέλος και του Κ.Κ.Ε. Αργότερα αρχίζουν οι εξορίες στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και στον Άγιο Ευστράτιο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, προσχώρησε στην Ε.Δ.Α. Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση και στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών εξορίστηκε και πάλι, αρχικά στη Γυάρο και κατόπιν στη Λέρο. Με το πέρας της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση, ο Ρίτσος έγινε ευρέως γνωστός, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ακολούθησαν πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο Επιτάφιος και η Ρωμιοσύνη είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματα του Ρίτσου, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών όπως του Ναζίμ Χικμέτ, του Αλεξάνδρου Μπλοκ, του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι κ.ά. Πολλά ποιήματα του Ρίτσου έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, γνωστότερα εξ αυτών: Η Ρωμιοσύνη και ο Επιτάφιος αλλά και άλλα
Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων του Ρίτσου περιλαμβάνονται το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν.