Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη στρατόπεδο του Παύλου Μελά

Πολλαπλό μάθημα ή πώς να διδάξουμε τοπική ιστορία..

Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε  έλαβε χώρα στα πλαίσια της Μπιενάλε 2013 σε συνεργασία με την υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων του ΠΥΣΠΕ Δυτικής Θεσ/νικης.
Στην αρχή  τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έλαβαν ένα χάρτη στον οποίο δινόταν 4 μεγάλα σημεία αναφοράς.Στο πρώτο ήταν πολύ μεγάλη η έκπληξή μας όταν είδαμε  να γίνεται μπροστά μας θεατρικό δρώμενο με θέμα την παραχώρηση της έκτασης από τη Σαφιγιέ Χανούμ.
Στο στρατόπεδο εκτός από σταύλος υπήρχαν και άνθρωποι στην πυρκαγιά του 1917 και από  την Μικρασιατική Καταστροφή.Μία μπάλα και φωνές παιδιών συμπλήρωσαν το δρώμενο.


Την περίοδο 1941-1944  ο χώρος του στρατοπέδου ήταν και φυλακή για όσους αντιστέκονταν στους Γερμανούς κατακτητές.Στο δρώμενο που είδαμε  ο φυλακισμένος προσπαθούσε να μας προειδοποιήσει για τον Γερμανό που ήταν εκεί .

Στο τέλος είδαμε τον τόπο φυλάκισης χιλιάδων άλλων αγωνιστών της Κατοχής που ανάμεσά τους ήταν και ο Μανώλης Αναγνωστάκης.Η Βίκυ μας απήγγειλε  ποίημα του .
Λίγο παρακάτω υπάρχει και ο ναός των μουσουλμάνων ,χωρίς τον μιναρέ.
 Στο τέλος στα μαγειρεία του στρατοπέδου "μαγειρέψαμε" τις ιδέες μας για το πώς θέλουμε να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός..


Όλοι και όλες καταθέσαμε τις απόψεις μας για την χρήση του χώρου.
 Από πάνω μας πετούσαν συνέχεια αεροπλάνα για την δοκιμαστική στρατιωτική παρέλαση.Μας κέρασαν  από ένα νερό και από ένα χυμό.
Το χαρτί με το" σπίτι των συναισθημάτων" από την επίσκεψη το έχουμε στην τάξη .
Θα θέλαμε να το ξαναδούμε αλλά και να το δουν και άλλα σχολεία αφού το μάθημα αυτής της ημέρας ήταν πολλαπλό για εμάς.Κυρίως η δράση μας μέσα σε χώρο που θα μπορούσε να ήταν ένα μουσείο ,περπατώντας  μέσα στην απέραντη έκτασή του και γνωρίζοντας τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους,την οθωμανική,την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής και της κατοχής.
Θα θέλαμε να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια όπου πολλοί άνθρωποι λειτούργησαν ,ώστε να βγει τόσο ωραίο αποτέλεσμα.