Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

 

Δημιουργία προβλημάτων από καιρικά φαινόμενα

 

   Στην Ελλάδα στην Αθήνα, χθες το βράδυ, στα νότια προάστια έγιναν έντονες βροχοπτώσεις. Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια .Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα αυτοκίνητα και η Πυροσβεστική άντλησε νερά ,η ΕΜΑΚ  απεγκλώβισε τους οδηγούς.

   Στο Αιγαίο  δημιουργήθηκε θαλασσοταραχή ,όλη την περασμένη εβδομάδα. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων ταλαιπωρήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, διακοπή της ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μείνουν τα νησιά χωρίς ρεύμα για ώρες. Έπεσαν δέντρα και δυσχέραιναν το έργο της Πυροσβεστικής. Ελικόπτερο μετέφερε ασθενείς και στο τέλος της ημέρας αποκαταστάθηκε και η ηλεκτροδότηση.

  Στην Ήπειρο σημειώθηκαν κατολισθήσεις  χθες το απόγευμα. Στα ορεινά χωριά της, οι κάτοικοι  ένιωσαν την μανία της φύσης. Καταστράφηκαν καλλιέργειες ,πέθαναν ζώα και αποκλείστηκαν χωριά αφού άνοιξαν κυριολεκτικά οι δρόμοι. Η θεομηνία αυτή δημιούργησε προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες. Έκλεισαν δρόμοι και σημειώθηκε έλλειψη τροφίμων. Στο τέλος έγινε διάνοιξη δρόμων και δόθηκαν αποζημιώσεις για τα ζώα και τις καλλιέργειες που χάθηκαν.

   Στην χώρα μας χρειάζεται να γίνεται πιο γρήγορα η επέμβαση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

  

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

 Την εικόνα της καταστροφής δίνει με τον πιο παραστατικό τρόπο ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο περίφημο επίγραμμά του:

“Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
πούχαν μείνει στην έρημη γη.”

Η καταστροφή των Ψαρών -
21 Ιουνίου 1824

Στις 20 Ιουνίου του 1824 ο τουρκικός στόλος αποτελούμενος από 200 περίπου μικρά και μεγάλα πλοία έκανε την εμφάνισή του στο βόρειο μέρος του νησιού.

Οι μαχητές των Ψαρών υπέπεσαν σε ένα σοβαρό λάθος, καθώς αποφάσισαν να περιορισθεί ο αγώνας στην ξηρά. Έτσι, έθεσαν σε απραξία τον στόλο και δεν χρησιμοποίησαν καθόλου τα πυρπολικά. Μάλιστα, αφαίρεσαν τα πηδάλια των πλοίων και δεν έδιωξαν ούτε τα γυναικόπαιδα.

Οι Τούρκοι του Χοσρέφ Πασά  κατέβαλαν με σχετική ευκολία τους αμυνομένους και μέσα σε δύο μέρες είχαν καταλάβει το νησί. Επακολούθησε η φοβερή καταστροφή. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι.

Το πλήθος έσπευσε να σωθεί στα λίγα πλοία, από τα οποία δεν είχαν αφαιρεθεί τα πηδάλια. Λίγοι τα κατέφεραν, καθώς ο στόλος του Χοσρέφ είχε περικυκλώσει το νησί.


Αντώνης Οικονόμου

Γεννήθηκε στην Ύδρα και ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα. Στην Κωνσταντινούπολη μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα και αμέσως αφιερώθηκε στον ιερό σκοπό της απελευθέρωσης της πατρίδας του.

Στις 16 Απριλίου του 1821 κήρυξε την επανάσταση και το νησί της Ύδρας.



Παπανικολής Δημήτριος

(Ψαρά 1790 - Αθήνα 1855)


Θαρραλέος μπουρλοτιέρης, με πολλά ναυτικά ανδραγαθήματα σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα. Στις 27 Μαΐου 1821, στην Ερεσσό της Μυτιλήνης,ανατίναξε τουρκικό δίκροτο που κατευθυνόταν στην Πελοπόννησο.

Κανάρης Κωνσταντίνος

Θρυλικός Ψαριανός πυρπολητής του οθωμανικού στόλου και πρωθυπουργός.

Στις 7 Ιουνίου του 1822 πυρπόλησε τη ναυαρχίδα του πασά Καρά Αλή, που ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, με αποτέλεσμα να χαθούν μαζί της 2.000 ναύτες και ο ίδιος ο Καρά Αλής.

Στις 28 Οκτωβρίου 1822 ο θρυλικός Κανάρης ανατίναξε τουρκικό δίκροτο, στο στενό μεταξύ Τενέδου και Τρωάδος, μαζί με 800 ναύτες.

Το 1824 ο Κανάρης βύθισε τουρκική φρεγάτα με 600 ναύτες κοντά στη Σάμο, ενώ σχεδίασε και την πυρπόληση του αιγυπτιακού στόλου μέσα στην Αλεξάνδρεια.

Τα κατορθώματα του Κανάρη σκόρπισαν πανικό στους Οθωμανούς και επηρέασαν αποφασιστικά την πορεία του Αγώνα.

Ανδρέας Μιαούλης

Υδραίος , ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.


Το Φεβρουάριο του 1822 καταστρέφει μία τουρκική φρεγάτα και προξενεί ζημιές σε άλλα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας.

Τον Οκτώβριο του 1823 ο Μιαούλης, επικεφαλής του ελληνικού στόλου, νικά τους Τούρκους στο Αρτεμίσιο και του Ωρεούς.

Στις 29 Αυγούστου 1824, ο Μιαούλης, επικεφαλής του ενωμένου ελληνικού στόλου, νικά τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον Γέροντα. Οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε 27 πλοία, ανάμεσά τους και η επιβλητική φρεγάτα «Ασία».