Ψηφιακό σχολείο

Ψηφιακό σχολείο
κλικ στην εικόνα

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης

Παπασυμεών Ελισσάβετ και Κουτσουράς Εμμανουήλ:Δάσκαλοι της Β΄τάξης
κάντε κλικ στην εικόνα για καθήκοντα

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Πορθμός του Ευρίπου

 Ο Πορθμός του Ευρίπου ή Ευβοϊκή θάλασσα ή κατά τους αρχαίους Έλληνες η «έσω Ευβοίς θάλασσα» αποτελεί όλο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μεγάλου μήκους πορθμό

Ο Ευβοϊκός κόλπος, από το σημείο του πορθμού του Ευρίπου, όπου η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας, χωρίζεται επιμέρους στον Βόρειο Ευβοϊκό και στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, χαρακτηριζόμενοι έτσι μεταξύ τους και ως  όρμοι.

Η Παλίρροια του Ευρίπου είναι σύνθετο μοναδικό φαινόμενο οφειλόμενο στις παλιρροϊκές δυνάμεις που παρατηρείται μόνο στον Πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, (Ελλάδα), εξ ου και η ονομασία της.

Ο πορθμός  είναι στενή λωρίδα θάλασσας πλάτους 39μ, μήκους 40μ. και βάθους 8,5μ. που συνδέει το Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Χαλκίδα. Σε αυτό τον χώρο παρουσιάζεται το ακόλουθο μοναδικό σύνθετο φαινόμενο, τα νερά να κινούνται συνεχώς, ενώ συγχρόνως να αλλάζουν και φορά κίνησης, κατευθυνόμενα άλλοτε προς τον Βόρειο και άλλοτε προς το Νότιο Ευβοϊκό. Η συστηματική παρακολούθηση του  ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί ν΄ αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο! Η εξήγηση του συγκεκριμένου φαινομένου του ρεύματος του Ευρίπου απασχόλησε και τους αρχαίους Έλληνες και ειδικότερα τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

 πώς να πείσεις τον δάσκαλό σου

Επίλυση προβλημάτων

 μαθηματικά ε΄





















Θέση της Ελλάδας(από το φωτόδεντρο)

 1.Βρες πού είναι σε κάθε χάρτη η Ελλάδα και πάτα :ΥΠΟΒΟΛΗ

Βρες τη Ελλάδα

2.Βάλε την σωστή λέξη στην παρακάτω άσκηση:

Ποια είναι η σωστή λέξη ;(κλικ)

3.Δείτε τον χάρτη της Πελοποννήσου που ακολουθεί..Βρες τα βουνά,τις λίμνες,τα ποτάμια.

χάρτης Πελοποννήσου(κλικ)

4.Το κουίζ που ακολουθεί είναι πάνω στο μάθημα 7.

κουίζ(κλικ)

5.Οι σημαίες των βαλκανικών χωρών.Τι λέτε είναι γνωστές;

Σημαίες στα βαλκάνια(κλικ)

6.Τα σύνορα της Ελλάδας

κουίζ για τα σύνορα της Ελλάδας(κλικ)

7.Παζλ Ελλάδας που ακολουθεί έχει επίπεδα :εύκολο,μέτριο,δύσκολο.Τι μπορείς να κάνεις και σε τι χρόνο;

παζλ Ελλάδας(κλικ)

8.Βρες τις διαφορές στους γεωφυσικούς χάρτες:

Διαφορές στους χάρτες(κλικ)


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Μετρό Θεσσαλονίκης-χάρτης Λαγυνών

Δες παρακάτω πώς θα είναι το μετρό το 2023: 

Μετρό Θεσσαλονίκης


   Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας, μία επένδυση που για τις δύο υπό κατασκευή γραμμές ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, αλλάζοντας τη μορφή του αστικού τοπίου και βελτιώνοντας ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό Α.Ε., το έργο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2023.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης (Βασικό Έργο) έχει μήκος γραμμής 9,6 χλμ., 13 σύγχρονους σταθμούς και ένα Αμαξοστάσιο, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, στης περιοχή της Πυλαίας.

Προβλέπεται να έχει 18 υπέρ-αυτόματους  συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους και συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Βασικού Έργου και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες. Επιπροσθέτως, με τη λειτουργία του έργου στο σύνολο του, θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 57.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενσωματώνοντας στην κατασκευή του τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και λειτουργικότητας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμφισβήτητα θα αποτελέσει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη.

(από την Αττικό Μετρό)




Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Αξία θέσης αριθμού-στρογγυλοποίηση σε φυσικούς αριθμούς



 




 

«Φανταστική ιστορία»

Η μαγεία αρχίζει!

Μπαααααμ!ακούστηκε από το χώρο πάνω από το ντουλάπι.

-Τι ακούστηκε,είπε θυμωμένη η Άννα.

-Μη με μιλάς,της είπε ο αδερφός της.

-Δεν φταίω που κάνεις σαν μωρό.Ακούς εκεί.Ξέχασες  πού είναι τα ρούχα σου και τα ζητάς από εμένα.

  Η Άννα προχώρησε προς τη ντουλάπα και είδε πάνω από την ντουλάπα να στέκεται ένα χαμογελαστό,ξανθό και ροδομάγουλο παιδί.

-Ποιος είσαι εσύ;Πώς βρέθηκες εδώ μέσα;

-Είμαι από τον πλανήτη Πλούτωνα.Έκανα ταξίδι 73 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.Μπορώ να κάνω ό,τι θέλεις πραγματικότητα.Με λένε Μάνο.

-Να εξαφανίσεις τον αδερφό μου,είπε η Άννα με πονηρό χαμόγελο.Μπορείς να διώξεις τα σκουπίδια από τη Μαυροράχη;Να καθαρίσεις τον αέρα;Να φυτέψεις νέα δέντρα στο δασάκι μας;

Ο Μάνος ανακατεύτηκε με τα καυσαέρια. Πετούσε τώρα μακριά από το δωμάτιό μας.Αφού έγινε αυτό ο αέρας μύριζε κανέλα και βανίλια.Σαν να έψηνε ο φούρνος μας κουλουράκια!

-Μα και το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο μαστίχες πατημένες.Γκρίζο και λεκιασμένο.Ο Μάνος απλώθηκε πάνω του και το έκανε  κάτασπρο.

   Έφτασε η ώρα για την Μαυροράχη.

 

 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ανεμόμυλοι -Ο φίλος μας το περιβάλλον

Δον Κιχώτης     (κλικ στο σύνδεσμο)

(από Σουδίας Γιάννης)


  Στο κείμενο του Βενέζη οι διαφορές είναι οι παρακάτω:

·      Τα ελάφια ζουν  βαθιά μέσα στο δάσος,στη μεγάλη χαράδρα.Μακριά από τους ανθρώπους.

·      Τα ελάφια έχουν πολλούς φίλους,τα δέντρα ,τα φύλλα που βουίζουν στα δέντρα,τα σκουλήκια που σαλεύουν στη γη ,το χορτάρι που φυτρώνει ύστερα από τη βροχή.

·      Οι άνθρωποι είναι παράξενα ζώα ,στηριγμένοι σε δυο πόδια.Σκύβαν στη γη  όλη τη μέρα και το βράδυ βογκούσαν ,από τον κόπο,σαν βγαίναν τα αστέρια.Το μαρτύριο των ανθρώπων ήταν ατελείωτο.

2.Ποια αισθήματα έχουν τα ελάφια για τους ανθρώπους;